top of page

האם צריך לעשות גרעפס לתינוק אחרי האוכל?

תשאלו הורים בצרפת, בהודו, בארצות הברית ובסין, כמעט בכל תרבות תגלו שהורים חושבים שלסייע לתינוק לעשות גרעפס אחרי האוכל זו פעולה הורית בסיסית שמועילה בדרך זו או אחרת. אבל מה אנחנו באמת יודעים על המנהג הזה והאם הצורך בו הוכח?

 

חוקרת ואמא מאוניברסיטה בהודו בשם בהבניט באהרטי התקשתה לעשות גרפס לתינוק שלה אחרי האוכל. היא היתה מחכה שעות ארוכות בתקווה לשמוע את הצליל המספק אך לשווא. באהרטי ניסתה ללמוד תנוחות שיעזרו לה להוציא את הגרעפס החמקמק "נמר על עץ" "בטן על הרגל" טפיחות שונות ומשונות אך דבר לא הועיל. משום שהיתה חוקרת החליטה לבדוק מה גוף הידע המחקרי שתומך בצורך לעשות גרעפס לתינוק, נקודת המוצא היתה שישנו גוף ידע רחב בנושא, הרי כל כך הרבה אנשים מקצוע ממליצים על כך! להפתעתה היא גילתה שאף מחקר לא נעשה בנושא.

 

באהרטי החליטה להרים את הכפפה ולהוביל מחקר שתוצאותיו התפרסמו במגזין המחקרי   Child Care, Health and Development  ב 2015. השאלה הגדולה היתה האם להוצאת גרעפס שיטתית יש השפעה חיובית כלשהי. במחקר השתתפו 71 זוגות של יולדות ותינוקות. לחצי מהקבוצה הסבירו בפרטי פרטים על החשיבות של הוצאת אוויר שיטתית לתינוק ולקבוצה השנייה לא נאמר דבר על כך. האימהות עקבו אחרי פרקי הבכי של התינוקת, מקרים של פליטה וכל סימן לחוסר נוחות.

התוצאות היו מדהימות. התינוקות שעשו להם פחות גרעפסים לא בכו יותר מאלו שהוציאו להם אוויר בשיטתיות . למעשה, התינוקות שעשו להם גרעפסים אחרי כל ארוחה פלטו יותר מאשר אלו שלא (כ 8 פליטות בשבוע בממוצע בהשוואה ל 3.7 אצל הלא מגרופססים). התינוקות שהוריהם לא  עשו מאמצים מיוחדים להוצאת אוויר לא הראו יותר סימנים של חוסר נוחות מאלו שהוציאו להם גרעפסים בעקביות. 

 

מסתבר שהמנהג הרווח לא ממש נטוע בהוכחה מחקרית כלשהי ולהפך גוף הידע המתגבש מראה שאין לו תרומה של ממש לנוחות של התינוקות. נראה שהאוויר שנכנס למערכת העיכול מוצא את דרכו החוצה בין אם נעזור לו ובין אם לא. המחקר של בהארטי עוסק בהוצאת גרעפס אובססיבית  משהו, אחרי כל ארוחה והיא אכן מראה שאין צורך בהשקעה המוגזמת הזו. מצד שני הורים רבים יכולים ממש לראות כשלתינוק שלהם יש חוסר נחות בגלל אוויר שעולה ועזרה קטנה יכולה פשוט להקל עליהם ברגע. יש לקוות שיעשו עוד מחקרים בסגנון עם משתתפים רבים יותר שישחררו אותנו סופית מטקס הגרעפס.

 

בינתיים אפשר להסתמך על התחושה האישית, האם נראה שאף פעם לא ממש יוצא גרעפס? במיוחד בהנקה? אז תרגישו נוח לוותר על נוהל הגרעפס. תמיד תוכלו לעשות מאמצי הוצאת אוויר רק כשנראה שלתינוקכם יש חוסר נוחות כלשהו. תנוחות הנקה בהן האם נשענת אחורה והבטן של התינוק לחוצה אל גופה של האם עוזרת לאוויר לצאת בדרך הטבעית והספונטנית ביותר.

הרשמי לניוזלטר להניק

Congrats! You’re subscribed

0528600526

מיה דובינסקי יועצת הנקה 
  • Facebook Social Icon
bottom of page