איך מתמודדים עם אבל על אבדן ההנקה
top of page

כשזה פשוט לא עובד - התמודדות עם אבל על אבדן הנקה

אבל? איזו הגזמה! מה פתאום לקרוא לזה אבל?! זו המחשבה שעוברת בראשם של רבים בעת קריאת הכותרת "אבל על אבדן ההנקה" אבל ישנה חשיבות גדולה לבחירה דווקא במילה הקשה והמורכבת הזו.

 

אבל הוא תהליך שאדם עובר לאחר אובדן. תהליך האבל כולל תגובות רגשיות שונות וישנן גישות שמצאו סדר של שלבים קבועים בהם אדם עובר את התהליך שהאחרון בהם הוא השלמה עם האובדן. כשההנקה פשוט לא מסתדרת, אמהות עלולות לחוות תסכול, עצב, כעס ואכזבה. מה גורם לתחושות הקשות האלו? אחת הסיבות לתחושות הללו הן הציפיות שנבנות סביב הנושא. היכולת להניק בהצלחה נחשבת בעיני אימהות רבות כמדד ליכולת האימהית שלהן. פעמים רבות קיים גם לחץ לא מבוטל מגורמים מקצועיים ומהסביבה הקרובה להתמיד במאמץ להצלחת ההנקה. כשזה לא מסתייע האם עלולה להרגיש שאכזבה את סביבתה ואיבדה את היכולת לממש את האימהות שלה באופן מלא.

 

כשאת מבינה שסיפור ההנקה שלך מסתיים או יהיה שונה ממה שציפית (התופעה שכיחה לא רק בקרב אימהות שאינן מניקות או מפסיקות להניק אלא גם אצל אימהות ששואבות באופן בלעדי, מניקות בפטמת סיליקון או מניקות באופן חלקי) חשוב לתת מקום לתחושות שמלוות את השלב הזה. את תתקלי בגישות שדוגלות בביטול הרגשות שלך ואמירות כמו "מיליוני תינוקות גדלו על מטרנה" או "גם את לא ינקת ויצאת מוצלחת" אבל דווקא הכרה ברגשותייך והתמודדות עמם יכולים לסייע יותר בהתגברות על תחושת האובדן.

 

הנה כמה דברים שיכולים לסייע בתהליך ההשלמה עם פער בין הציפיות שלך לגבי ההנקה לבין המציאות או עם סיום ההנקה:

 

את ממלאת את התפקיד ההורי שלך- להאכיל את התינוק 

אפשר לחלק את משימת ההאכלה לשלוש מדרגות חשיבות:

1. להאכיל את התינוק. זו המשימה החשובה ביותר. בחלב אם או בתמ"ל הכי חשוב שהתינוק יאכל.

2. להאכיל את התינוק בחלב אם- אם אפשר אז עדיף שהתינוק יאכל חלב אם.

3. להניק את התינוק - אם אפשר אז עדיף שהתינוק יינק מכיוון שהאכלה מהשד נמשכת בדרך כלל חודשים רבים יותר משאיבה בלעדית.   

כשמסתכלים על זה ככה ברור שאת דאגת לדבר החשוב ביותר והאכלת את התינוק שלך. כשההנקה לא הסתדרה את ראית את הצורך של תינוקך וידעת מה צריך לעשות כדי לענות עליו - להאכיל אותו בדרך אחרת ובכך ביצעת את תפקידך כהורה על הצד הטוב ביותר.

חשוב שתדרשי תמיכה 

חשוב להדגיש בפני כל מי שנמצא במעגל הקרוב אליך שאת צריכה את תמיכתם בהחלטה שאת קיבלת. ברגע שאת מחליטה להפסיק להניק כל מאמצי הסביבה צריכים לשנות פוקוס - מניסיונות לתמוך במאבק שלך להצלחת ההנקה לתמיכה בסיום ההנקה. היי בטוחה בדרכך והחלטתך וברגע שאת שומעת אמירות שלא מסייעות לך בבחירתך, עצרי בנימוס את הצד השני עם אמירה כמו "תודה על הכוונה הטובה אבל אני מתכוונת להפסיק להניק ואשמח אם תתמכו בי". אם ההנקה שלך היא חלקית או שאת משתמשת בעזרים שונים להצלחת ההנקה כגון פטמת סיליקון או שאיבה בקשי את התמיכה בבחירותייך וחפשי אנשי מקצוע שמבינים את הצורך בעזרים אלו.

 

פרגני לעצמך על המאמצים שעשית

קחי רגע כדי לברך את עצמך על המאמצים שעשית להצלחת ההנקה. הסחיטות, השאיבות, ההתייעצויות, זמן וכסף שהושקע. כל אלו אינם מובנים מאליו ומגיע לך שאפו ענק על כל צעד שעשית. תחשבי על כל אחד ואחד מהדברים שעשית ותני לעצמך טפיחה על השכם.

חשבי על המשמעות הבריאותית של כל יום הנקה שהיה, לא לחינם ארגונים כמו ליגת לה לצ'ה וגם אתר lehanik.com מציעים מדליות ממוחשבות שאימהות יכולות להעניק לעצמן על כל שבוע הנקה. כל יום הנקה כרוך בהשקעה גדולה ומביא עמו יתרונות בריאותיים שמוכחים מחקרית. על כל מיליליטר שנתת הוספת ליתרונות הבריאותיים ארוכי הטווח לתינוקך. נסי לחשוב יותר על מה שכן הצלחת לתת ופחות על מה שלא. כל יום הנקה שהיה הוא רווח נקי! ובהנקה חלקית כל מיליליטר שהתינוק עדיין מקבל הוא רווח נקי.  

שמרי על חשיבה חיובית

אימהות רבות מדברות על כך שאף שמאוד רצו להניק הן מרגישות תחושת הקלה בהשלמה עם העובדה שלא יניקו או לא יניקו באופן מלא. הן מדברות על כך ששילוב בקבוק עם חלב שאוב או תמ"ל נתן להן תחושה של חופש ועצמאות לצאת לבד ללא התינוק, אפשר להן לצאת עם התינוק מהבית מבלי לחשוש מניסיונות הנקה לא מוצלחים בפומבי וכן נתן לאבא להרגיש חלק יותר משמעותי מהטיפול בתינוק.

 

יש עוד כל כך הרבה דרכים ליצור קשר עם התינוק שלך

הנקה היא רק אחת מדרכים רבות בהן נוצר הקשר העמוק בין אם לתינוק. את יכולה לבלות זמן עם התינוק שלך, להיענות לצרכים שלו, לאחוז אותו בידיך, לחבק אותו, בזמן ההאכלה את יכולה להחזיק אותו קרוב לליבך, להביט בעיניו, את יכולה לשיר לו, לשחק עמו, לבלות עמו זמן במגע עור לעור, לקלח אותו לטייל עמו ועוד ועוד ועוד. האופן שבו את מאכילה הוא רק פסיק בקשר הורי עמוק שהולך ונבנה עם השנים מאינספור היבטים ורגעים יום יומיים.

 

לאף אחד לא ממש אכפת 

אימהות רבות מודאגות מתגובת הסביבה, מרגישות שכאשר הן מאכילות את התינוק בבקבוק מחוץ לבית אנשים שופטים אותן. חשוב שתדעי שלאף אחד אין באמת זמן לשפוט אותך או לחשוב על מה שאת עושה, כולם כל כך עסוקים בצרות של עצמם ואם הם מסתכלים עליך כשאת מאכילה את תינוקך סביר יותר להניח שהם חושבים "איזה תינוק חמוד" ולא שום דבר אחר.

 

את ממש לא לבד

חפשי סיפורי האכלה שדומים לשלך, גם בסביבתך המיידית וגם ברשתות החברתיות. שמעי את הסיפורים, ראי את האימהות שנה אחרי, שנתיים אחרי ולמדי כיצד הן השלימו עם הרגשות שאת מתמודדת עמם כעת.   

הרשמי לניוזלטר להניק

Congrats! You’re subscribed

bottom of page