פוסטים חדשים
מסתבר שעיסוי תינוקות זה לא רק חוג נחמד שאפשר ללכת אליו (או בהתאמה לתקופתנו, להצטרף אליו בזום) כדי להכיר חברות חדשות באותו סטטוס או להעביר קצת זמן מחופשת הלידה.
מחקרים רבים מוכחים את היעילות של עיסוי בשיפור איכות השינה אצל תינוקות. העיסוי מועיל גם לעליה תקינה במשקל. אותם מחקרים גם הראו שיפור במצב הרוח של האימהות שעשו עיסוי לתינוקות שלהן וירידה בתופעות של דיכאון אחרי לידה.
מה לעשות? לעסות!
המחקרים לגבי עיסוי נערכו ברובם על פגים והראו שיפור מדהים במדדים שונים אצל הפגים כולל עלייה בצפיפות עצם ושיפור בעלייה במשקל, ישנם גם מחקרים בתינוקות בוגרים יותר שמראים שיפור באיכות השינה.
דייג אוהב דגים? אני לא יודעת מה התשובה לשאלה הזו, אבל אני מוכנה להתערב שיועצות הנקה אוהבות להניק. אז מהם מוצרי ההנקה שאני כיועצת הנקה מרגישה שחשוב מאוד שיהיו לי בבית לפני הלידה? הכנתי לך רשימה של 3 מוצרים ולא יותר. אין מה להתפתת לקנות המון לקראת ההנקה - מה שבעיקר צריך זה ציצי ותינוק ואת זה כבר יש. בחרתי במוצרים של חברת לנסינו כי אני יודעת שהאימהות שאני מלווה מרוצות מהמוצרים שלהם וגם אני סמכתי עליהם כאמא ללוות את ההנקה שלי.
משאבות בית החולים שייכות להגדרה ייחודית של משאבות שקרוייה על שם המקום בו מוצאים אותן בדר"כ "רמת בית חולים". המשאבות האלו מיועדות להעברה בין משתמשות לחלקן יש שני מנועים מה שמאפשר שאיבה בעוצמה חזקה יותר בכל צד. הן גדולות וכבדות, קשה לסחוב אותן ממקום למקום. המחיר שלהן גבוה מאוד ואם רוצים שתהיה כזו בבית ניתן לשכור אותה במחיר שדומה למחיר קניית משאבה בייתית.
כשהכרתי את המשאבה החדשה של קליניקייר שהיא משאבת בית חולים שגודלה כגודל כף יד ומחירה כמחיר משאבה בייתית, חשבתי על דנה וכמה היתה יכולה ליהנות מהאפשרות לשאוב בנוחות של ביתה ולקחת איתה את המשאבה גם לבי החולים, אפילו לשאוב לצד מיטת הפג הקטנטן שלה.
כאמא מניקה (שהתאהבה בעניין כל כך שהפכה ברבות הימים ליועצת הנקה) שמעתי אינספור פעמים משפטים כמו "אל תתני לתינוקך מוצץ לפני שההנקה תתבסס", "תוכלי להתחיל לשאוב חלב כאשר ההנקה תבסס". כל אמא רוצה להרגיש את הביטחון שההנקה שלה עלתה על דרך המלך ועוד יותר מכך היא רוצה לתת מוצץ ואולי אפילו לצאת לאיזה סיבוב מסביב לבלוק ולהיזכר איך זה מרגיש לנעול נעליים. אבל בסופו של יום מה עומד מאחורי צמד המילים הנחמד התבססות ההנקה?
כל הורה יכול להזדהות עם הסיטואצייה בה מסיימים הנקה מוצלחת התינוק ישנוני ורגוע ואז, פליטה. אם יש מזל היא קטנה וקומפקטית ואפשר פשוט לנגב ולסגור עניין, אבל לפעמים זה מצריך החלפה כוללת.
מחקר חדש ופורץ דרך מראה שייתכן שיש לפליטות יתרון בריאותי להתפתחות המוח.
כשאמא מניקה שואלת אותי, באיזו משאבה כדאי לי לבחור, אני מרגישה הרבה פעמים שאני צריכה לעשות פשרה בין המחיר לאיכות כשאני מגבשת את ההמלצה הסופית וממליצה לה על מה כדאי לה להוציא את כספה. בכל זאת, להורים טריים יש כל כך הרבה הוצאות מרגע שמופיעים שני הפסים על הבדיקה!
עכשיו אני יכולה לספר לכן על משאבה חדשה שגיליתי שמשלבת את כל היתרונות של המשאבות היקרות במחיר שפוי.
Photo by Jens Johnsson on Unsplash
האם כדאי לתת לתינוק בקבוק פורמולה מדי פעם למניעת אלרגיה?
לאחרונה רווחת ההמלצה בקרב אלרגולוגים ורופאי ילדים שבמידה והתינוק קיבל אפילו בקבוק אחד של פורמולה בבית החולים כדאי לתת לו מדי פעם (ויש אפילו אומרים פעם ביום) בקבוק של פורמולה על מנת למנוע אלרגייה לחלבוני חלב פרה. האם ההמלצה הזו עומדת במבחן המחקר? האם היא יכולה לבפגוע בהנקה?
חשבתי הרבה על הסיבה האמיתית שאף אחד לא סיפר לי את הדברים שאני עומדת לספר לכן.
תמיד אפשר ללכת לכיוון של הכסף. הרי חברות התרופות שולטות במחקר וידוע שלתת פתרונות אפשריים לסרטן שלא קשורים בפארמה זה קודם כל לא כלכלי. אבל לדעתי הסיבה היא הרבה יותר בסיסית. סרטן השד הוא עניין נשי (למרות שמופיע גם אצל גברים) ומה שנשי חשוב פחות בעיני מקבלי ההחלטות, זה העולם לצערי. גם שכבר עושים את המאמץ להעלות מודעות לנושא תמיד מדברים על גילוי וטיפול ולא על מניעה. דרך אגב, זו בעייה כללית בעולם הרפואה שפועלת לרוב בצורה תגובתית ולא מניעתית. טיפול ולא דרך חיים, אבל זה כבר לפוסט אחר.
אז לקחתי על עצמי לעדכן אתכם במחקרים שנתקלתי בהם לאחרונה אשר גרמו לי להוסיף ולשנות דברים בשגרת היום יום שלי
כמו הורים רבים גם אני נחרדת קלות מהצורך להביא את ילדי למרפאות. אפילו לקניון אנחנו מפחדים ללכת עם תינוקות קטנים ולא מחוסנים אז לא כל שכן למרפאות שם אפשר למצוא בדרך כלל אנשים חולים (הגיוני בסה"כ, אבל עדיין מלחיץ). לפעמים אם אין ברירה אז אנחנו הולכים, משתדלים לבוא בשעה מאוד מוקדמת או מאוחרת אבל כשאין ברירה אז אין. נכון?
אז זהו שלא נכון.
לא נדיר לשמוע משפטים כמו: "בקושי רואים אותו הוא כל הזמן יונק!" "אולי אתן לו בקבוק שתוכלי לנוח?" מאחורי אמירות כגון אלו יש רצון טוב שאפשר לגייס לתמיכה בהנקה במקום להסתייגות ממנה. כשהמשפחה המורחבת תומכת הנקה מדד האושר של ההורים הטריים המחוייבים להנקה עולה וסיכויי ההצלחה של ההנקה טובים יותר.
אז מה סבא וסבתא יכולים לעשות כדי לעזור?
אמא אנגלייה טוענת: "יומיים אחרי שבתי קיבלה את החיסון של גיל שנה, חלב האם שלי שינה את צבעו לכחול". האם סיפרה בפייסבוק שמכיוון שחוסנה בתה חלתה כתגובה לחיסון ובעקבות כך הגוף שלה זיהה את המחלה והגיב בשינוי צבע החלב.
האם החלב יכול לשנות את הרכבו בעקבות מחלה של התינוק?
פנינים מעולם המחקר בנושא חלב אם והנקה מהשנים 2016-2017. מה תפקידם של האוליגסכרידים בחלב? האם יש דבר כזה פטרייה בפטמה? איך משתנה החלב לאורך היום? ועוד מחקרים שמשפיעים דרמטית על עולם ההנקה.
אימהות שואבות ואנשי מקצוע רבים בתחום תזונת תינוקות נוטים לסמוך על כך שהמשאבה החשמלית לבדה מסוגלת לרוקן את השדיים לחלוטין מחלב אם. לאחר שבשאיבה זרם החלב נפסק הנטייה הרווחת היא להפסיק את השאיבה ולהסתפק בכמויות החלב שנשאבו.
מסתבר שלא מספיק אנשים יודעים על מחקר שנעשה על ידי ג'יין מורטון ועמיתיה ופורסם ב 2009 (לינק למחקר בסוף הכתבה) אשר שינה לנצח את התפיסה לגבי שאיבה יעילה.
"התינוק של השכנים ישן כבר 6 שעות כל לילה, רק שלי מתעורר כל שעתיים..." "הבת של אחותי יונקת כל שלוש- ארבע שעות ושלי כל היום רק על הידיים או על הציצי!" הבדלים גדולים בין התנהגויות אצל תינוקות רכים מעוררים אצל הורים את המחשבה שמשהו לא תקין בהתפתחות התינוק שלהם. אפילו אם מבחינה התפתחותית (עליה במשקל, אבני דרך התפתחותיות) נראה שהכל כשורה, ההורים ממשיכים לדאוג לנוכח הדפוסים הייחודיים של תינוקם.
הסוד הגדול להבדלים בין תינוקות התגלה כבר בשנות החמישים של המאה הקודמת... המשיכי לקרוא...
כיצד ההנקה משנה את המוח שלך לנצח
ברגע שחבילת האושר הקטנה הגיעה לחייך נראה שהעולם השתנה ללא היכר. החיים שונים מאוד עכשיו ממה שיהיו, אבל האם ידעת שגם המוח שלך השתנה ללא היכר? ומסתבר שחלק מהשינויים האלו הם בלתי הפיכים. האימהות ובמיוחד ההנקה משנה את מבנה המוח שלך לנצח. החדשות הטובות הן שהשינוי הוא ברובו לטובה.
אז מהם השינויים שעוברים על המוח של האם המניקה? המשיכי לקרוא...
מבחינת בטיחות המזון ורמת החיידקים שחששנו לגביה בהריון במאכלים מועדים לפורענות כמו סושי, בשר נע וכדומה, אין מניעה לצרוך מאכלים אלו בהנקה. למעשה משלוח האוכל האהוב ביותר על היולדות הטריות במחלקת היולדות הוא סושי.
אבל מה לגבי כאבי בטן וגזים? לפני שנענה (תשובה מפתיעה) לשאלה זו נתעכב קצת על האמונות לגבי מאכלים שאמא מניקה אוכלת ועלולים לגרום לגזים לתינוקות. בכל תרבות אלו מאכלים אחרים שחשודים בגרימת כאבי בטן.
לכבוד יציאתו של המדריך הישראלי להנקה, החלטנו לבדוק מה כל כך מיוחד באימהות ישראליות? מהם הדברים שמייחדים אותן מאימהות בשאר העולם?
מחברות המדריך הישראלי להנקה שלי גת ורד לב וענת טלמון החליטו שאימהות ישראליות לא צריכות להסתפק במדריכים מתורגמים שלא מותאמים בדיוק לאימהות הישראלית. הכותבות הבינו היטב שיש להורות ישראלית מאפיינים ייחודיים רק לה והחליטו להיענות לאתגר וליצור מדריך להנקה שמדבר לנשים ישראליות.
אילו מאפיינים מבדילים אימהות ישראליות מאחרות?
ביטחון עצמי לא יגיע מכך ש"תזרקו" את הילד לבריכת העצמאות ותצפו שישחה אלא מכך שתלמדו אותו לשחות ותתמכו בגופו הקטן במי העצמאות עד שישחה לבד. מצד שני זה מאוד מאתגר לשבת ללא מעש, בחושך ולחכות שרכבת החלומות תגיע סוף סוף לתחנה. ההמתנה יכולה להרגיש כמו נצח . אז מה אפשר לעשות בזמן זה כדי לנצל אותו ולהפוך את זמן ההרדמה לזמן האהוב עליכם ביום כולו?
אבל? איזו הגזמה! מה פתאום לקרוא לזה אבל?! זו המחשבה שעוברת בראשם של רבים בעת קריאת הכותרת "אבל על אבדן ההנקה" אבל ישנה חשיבות גדולה לבחירה דווקא במילה הקשה והמורכבת הזו.
את מוזמנת להעניק לעצמך את אות ההנקה שלנו! פרגני לעצמך על ההשקעה והמאמץ ובחרי אחד מהאותות שבדף זה כדי לספר לעולם איזו אמא מדהימה את!
שלגיה
אחרי לידה טבעית מושלמת ללא משככי כאבים (מלבד חתיכה קטנה מהתפוח המרדים ההוא, שמסתבר שעובד לא רע בכמויות קטנות) שלגיה מוכנה להתחיל את החיים החדשים שלה.
היא מגלה שזה אתגר לא קטן לשלב הנקה מלאה עם בישול וניקיון לשבעה גמדים. מן הסתם, בגלל משקעי העבר, שלגיה לא יכולה לצפות להרבה עזרה מאמה החורגת אפילו שאחרי לידה היא כבר לא "היפה בכל העיר". למזלה שלגיה מקבלת המון עזרה בבית מחיות יער שונות
זה קרה בזמן שגרת הבוקר הרגילה שלנו, בשעה שהתכוננו לצאת לדרך לעוד יום בגן ובעבודה. אני והבת שלי חלקנו את חדר האמבטיה, אני התאפרתי מול המראה והיא ישבה על האסלה מאחורי ופטפטה תוך כדי מעשה.
פתאום משום מקום היא הסתכלה עלי ושאלה "אמא, למה את חושבת שאת מכוערת?"
על היתרונות של חלב אם כבר כתבתי כאן לא פעם ולא פעמיים, אבל אפילו אני הופתעתי מכמות הדברים המהנים שעבורם אפשר להשתמש בחלב אם. חוץ מהיותו המזון המושלם עבור תינוקך הוא גם יכול לעשות עוד המון דברים מרגשים.
שמענו לא פעם על נפלאותיו של חלב האם ועל סגולותיו הייחודיות, אבל כמו שאומרים "תמונה אחת שווה אלף מילים". התמונה הזו של חלב אם בצלחת פטרי משגעת את האינטרנט ושותפה כבר 15 אלף פעמים נכון לרגע זה, מכיוון שהיא מוכיחה את מה שאומרים על חלב אם.
kenny louie
בבדיקת הרופא/ אחות טיפת חלב נאמר לך שהתינוק שלך איננו עולה במשקל במידה מספקת, נמסר לך ש"אין לך מספיק חלב" והציעו לך להתחיל תוספות תמ"ל בהקדם. האם באמת יש בעיה של עליה במשקל והאם תוספת של תמ"ל היא התשובה עבורך?
מצד אחד יש את אלו שיציעו לכם לחכות עם המוצץ בפתח הנרתיק ברגע יציאתו של התינוק ומיד לתחוב אותו אל פיו (זהירות, לא לטעות בפתח!). טיעוניהם מתבססים על החשש שאם לא יקבל התינוק את המוצץ קרוב ככל הניתן לרגע הלידה, הוא יסרב לקחת אותו ואתם לעולם לא תזכו ליהנות מהיתרונות האינסופיים שלו. מצד שני יש את אלו שיזהירו אתכם שנתינת מוצץ לתינוק בשלב מוקדם מדיי עלולה להרוס לכם את הסיכוי להגיע להנקה מוצלחת, אז למי להקשיב? המשיכי לקרוא....
את הפוסט הזה את תרצי לשמור אצלך בכיס ולשלוף ברגע המתאים לכל רופא,דודה מרוחקת או סתם עובר אורח שמבקר אותך על הנקת הפעוט שלך. המשיכי לקרוא....
אתה רוצה להרגיש חלק ולתרום כמה שיותר לטיפול בתינוק החדש אבל בגלל ההנקה אתה מרגיש קצת בחוץ. הנה כמה דרכים בהם אתה ממש יכול לעזור בלי להאכיל את התינוק בעצמך.
מיילדות ודולות מתייחסות לשעה הראשונה שלאחר הלידה כ"שעה קדושה" איך זכתה שעה זו להיקרא כך? הכל טמון בהורמונים מיוחדים שפעילים במיוחד בזמן זה.
בימים בהם הלחץ על חדרי הלידה גדול וישנן יולדות רבות, צוות בית החולים עלול לדחוק בך לפנות את חדר הלידה בהקדם ולהתחיל את "שרשרת החיול", שלך למחלקת היולדות ושל תינוקך אל התינוקייה. תהליך שברוב המקרים נעשה כשאמא ותינוק מופרדים. חשוב שתדעי