למה רק התינוק שלי לא ישן? הסוד להבדלים בין תינוקת
פוסטים פופולרים
3 דקות קריאה
"התינוק של השכנים ישן כבר 6 שעות כל לילה, רק שלי מתעורר כל שעתיים..." "הבת של אחותי יונקת כל שלוש- ארבע שעות ושלי כל היום רק על הידיים או על הציצי!" הבדלים גדולים בין התנהגויות אצל תינוקות רכים מעוררים אצל הורים את המחשבה שמשהו לא תקין בהתפתחות התינוק שלהם. אפילו אם מבחינה התפתחותית (עליה במשקל, אבני דרך התפתחותיות) נראה שהכל כשורה, ההורים ממשיכים לדאוג לנוכח הדפוסים הייחודיים של תינוקם.
הסוד הגדול להבדלים בין תינוקות התגלה כבר בשנות החמישים של המאה הקודמת כשזוג חוקרים טבע את המושג "מזג" (טמפרמנט). החוקרים בחנו תשעה תחומים עיקריים בהם תינוקות נבדלים זה מזה. בין התחומים שנבדקו: רמת פעילות, עוצמת תגובה (תינוקות שבוכים חזק לעומת תינוקות שמגיבים בשקט), רמת קביעות במחזורי הפעילות (תינוק עם לוח זמנים קבוע לעומת תינוק שלא ניתן לצפות את זמני הרעב והשינה שלו), תגובה לגירויים חדשים, רגישות לגירויים ועוד.
אם אתם הורים לתינוק שרמת הפעילות שלו גבוהה (ערני ופעיל מאוד, מתעורר לעיתים קרובות וישן מעט), עוצמת התגובה שלו גבוהה (בוכה חזק ולזמן ממושך) מחזורי הפעילות שלו בלתי סדירים והוא רגיש במיוחד לגירויים סביר להניח שאתם מרגישים שהתינוק שלכם פחות רגוע מתינוקות אחרים. בנוסף לכך, סביר להניח שאתם מותשים! כשמזג התינוק מאתגר כל כך זה מובן ווצפוי שכך תרגישו.
עוד מימד חשוב הוא מידת ההתאמה בין המזג של הילד ובין המזג של ההורים. אם אתם למשל אנשים עם רמת פעילות נמוכה שמאוד מתחברים לשגרה צפוייה מראש יהיה לכם קשה יותר לטפל בתינוק שהמזג שלו פעיל במיוחד ואין לו נטייה למחזורים סדירים של פעילות. בחודשים הראשונים תצטרכו להתאים את רמת הפעילות שלכם ואת סדר היום למזג של התינוק. כאשר התינוק יגדל תוכלו להגיע יחד לפשרות שיעזרו לכם לגשר בין הבדלי המזג שלכם. למשל לנסות להציע פעילויות שמסדרות יותר עם ההעדפות שלכם תוך נסיון להשתתף ככל האפשר בפעילויות שמסתדרות עם הצרכים של ילדכם (היום נשחק כדורגל בגינה למשך חצי שעה ואז נלך הביתה ונכין עוגיות או נצייר בצבעי גואש).
זכרו כי תפקידכם הוא לתווך בין המזג של ילדכם כפי שאתם מכירים אותו ובין הסביבה. בחרו את הפעילויות והמסגרות שיותר יתאימו למזג של ילדכם. התאימו את סביבת התינוק לצרכיו (לדוגמא אם מדובר בתינוק פעיל במיוחד דאגו לשפע אפשרויות לתנועה במרחבים מגוונים ובטוחים, אם מדובר בתינוק עם קצב פעילות איטי יותר כבדו את צרכיו ותנו לו לעבור בנחת מפעילות אחת לשנייה מבלי ליצור גירוי יתר). עם הכניסה למסגרות מחייבות (גן, בית ספר) השתדלו לשקף לאנשי צוות מרכזיים את הצרכים הייחודיים של ילדכם ואת אסטראגיות ההתמודדות שכבר פיתחתם.
ישנם מדדים מסויימים במזג שנשמרים קבועים לאורך השנים כמו רמת הפעילות וכאלו שנוטים יותר להשתנות עם הזמן כמו רמת הסדירות (מדד המשקף את הקביעות בסדר היום של התינוק הילד או הפעוט).
אחת ההשפעות הבולטות ביותר של מזג התינוק על חיינו בשנה הראשונה היא השפעתו על דפוסי השינה. תינוקות פעילים יותר בעלי סדירות נמוכה יתעוררו יותר לעיתים קרובות ויהיה קשה לצפות את זמני האכילה והשינה שלהם. בחודשים הראשונים תוכלו להתמודד עם דפוסי פעילות כאלו בעזרת תנועה (ישיבה על כדור פיזיו והחזקת התינוק, מנשא, עגלה) וכן בעזרת עיטוף (ישנן הדרכות מצולמות ברשת לגבי עיטוף תינוקות). גם תינוקות פעילים יותר שנוטים ללוח זמנים בלתי קבוע יגיעו לשלב שבו הם ישנים לפרקי זמן ארוכים יותר ויהיה אפשרי להכניס שגרה לחייהם, בחודשים הראשונים לחיים מומלץ להוריהם להתעזר בסבלנות והרבה הכלה למאפיינים של האוצר הקטן שלהם.
רוצה לעשות סדר בסדר היום? אני כאן בשבילך!
קצת עלי: אני מיה דובינסקי, יועצת הנקה מוסמכת IBCLC באזור המרכז ובאזור השרון. אני עובדת עם קופת חולים כללית. חלק מצוות יועצות ההנקה של בית הולים איכילוב. התקשרי אלי לקבוע פגישה כדי שנראה כיצד אפשר להקל עליכם באתגרי התקופה שאחרי הלידה: 0528600526.