מה מיוחד באימהות ישראליות
top of page

מה כל כך מיוחד באימהות ישראליות?

כתבה חגיגית לכבוד יציאתו של המדריך הישראלי להנקה

לכבוד יציאתו של המדריך הישראלי להנקה, החלטנו לבדוק מה כל כך מיוחד באימהות ישראליות? מהם הדברים שמייחדים אותן מאימהות בשאר העולם?

מחברות המדריך הישראלי להנקה שלי גת ורד לב ועינת טלמון החליטו שאימהות ישראליות לא צריכות להסתפק במדריכים מתורגמים שלא מותאמים בדיוק לאימהות הישראלית. הכותבות הבינו היטב שיש להורות ישראלית מאפיינים ייחודיים רק לה והחליטו להיענות לאתגר וליצור מדריך להנקה שמדבר לנשים ישראליות.   

אילו מאפיינים מבדילים אימהות ישראליות מאחרות?

בישראל לכל אחד יש דעה והם לא מתביישים להביע אותה (אפילו הקופאית בסופר והשכנה ממול)

בהשוואה לארצות הברית שבה נהוג לגור במרחק רב מהסבים והסבתות, בישראל המשפחות המורחבות הן קרובות פיזית ומאוד מעורבות בגידול הילדים. התא המשפחתי הקרוב כפי שהוא מוגדר על ידי האם, מגיע לעתים קרובות עד לדרגת בני הדודים. בנוסף בישראל נהוגה א-פורמליות וידידותיות שכל תייר יכול העיד עליה, זרים גמורים מרגישים בנוח להביע את דעתם לגבי אופן גידול הילדים ולתת שלל עצות מבלי שנשאלו. מחברות המדריך הישראלי להנקה הרגישו צורך לתת לאימהות הישראליות ידע מבוסס מחקר אותו הן יכולות לחלוק עם כל מי שבוחר להביע את דעתו לגבי ההנקה (לדוגמה אחיות טיפת חלב, רופאים וכמובן הסבתות). כשהאם שומעת דעה שנאמרת בביטחון מוחלט ובלא מעט לחץ היא צריכה כלים שיעזרו לה לעמוד על שלה. 

אימהות ישראליות עובדות יותר

נשים ישראליות הן שיאניות עולמיות בתחום השתתפות בשוק העבודה. השיא המרשים שלהן לא זוכה למספיק תשומת לב משום שבדרך כלל כאשר מדברים על נשים בישראל מאגדים את הנשים הערביות שרק כ 20% מהן עובדות, הנשים החרדיות והנשים היהודיות החילוניות. אך הנשים היהודיות החילוניות בישראל עובדות יותר מכל אישה אחרת במדינות ה OECD ושיעור ההשתתפות שלהן בשוק העבודה עומד על כ 75%. נהוג לחשוב שאימהות מתנגשת עם עבודה ולכן מדהים לגלות שגם אימהות לשלושה ילדים ממשיכות לשמור על אותם אחוזים של יציאה לעבודה. אל לנו לשכוח את הנשים החרדיות מרובות הילדים שעדיין משתתפות באופן די מרשים בשוק העבודה בהשוואה לשאר מדינות אירופה. לעומת זאת במדינות ה OECD האחרות, אחוז היציאה לעבודה צונח עם כל ילד שנוסף למשפחה. אחת הסיבות האפשריות לעניין זה הוא שבישראל קשה יותר להתפרנס מבשאר ה OECD ואין לאמא החילונית ברירה אלא לצאת לעבוד כדי לפרנס את משפחתה. מה שמדהים זה שגם אימהות שלא משתלם להם לעבוד משום שהן מרוויחות פחות מעלות של הטיפול בילדים (מעון יום, מטפלת) בוחרות לצאת לשוק העבודה. תופעה זו נובעת אולי מתכנון לטווח ארוך והרצון להישאר רלוונטית בשוק העבודה.

מדריך ישראלי שעוסק בהנקה חייב לתת מענה לשאלות חשובות כמו, כיצד משלבים בין עבודה להנקה? כיצד שואבים חלב אם? וכיצד מאחסנים חלב שאוב מחוץ לבית.

מחברות המדריך הישראלי להנקה, שלי גת ורד לב ועינת טלמון

לאימהות ישראליות יש יותר ילדים

מספר הילדים הממוצע לאישה בישראל עומד סביב השלושה ילדים בעוד בשאר מדינות ה OECD ובוודאי בארצות הברית מספר הילדים נמוך משניים. בישראל הפריון הוא ערך מקודש שכל מערכות המדינה מגויסות אליו, דוגמה להתגייסות זו היא ממספר טיפולי ההפריה שניתנים חינם. אפילו נשים שאינן דתיות מרגישות היטב את הלחץ לעשות שני ילדים ויותר. כיצד שיעור הילדים במשפחה משפיע על ההנקה? ובכן הנקת ילד יחיד איננה דומה להנקה כאשר יש פעוטות וילדים אחרים לטפל בהם. כשמדריכים את האישה הישראלית כיצד להניק צריך להתחשב בכך שהיא צריכה לטפל גם בילדיה האחרים וללמוד כיצד לשלב את ההנקה עם הטיפול בשאר הילדים.

אימהות בישראל לוקחות יותר אחריות בתחום הטיפול בבית ובילדים

לנשים בישראל, שהן שיאניות ביציאה לעבודה יש בעצם שתי משרות, אחת מחוץ לבית והשנייה בטיפול בבית ובילדים. בישראל יחסית לשאר העולם יש חלוקה פחות שיוויונית של הטיפול בתחום הבית והמשפחה בין נשים וגברים הנשים ברוב משקי הבית הנשים הן אלו שאחראיות לבישול, ניקיון, טיפול בילדים, לקיחת חופש לטיפול בילדים חולים, כביסה ועוד. אמנם אנו רואים שתמונה זו משתנה באיטיות אך כשהגבר מבצע מטלות בבית עדיין מקובל לחשוב בישראל שהוא "עוזר" לאשתו, טרמינולוגיה שמייחסת את כל האחריות על  מטלות הבית לאישה. התקווה מגיעה דווקא מכיוון הגברים שמביעים רצון ממשי לקחת חלק פעיל בבית ואף הגדירו בסקר שנערך על ידי סגל המכללה למנהל (ד"ר גיא, ד"ר העליון וד"ר מור) את המטלות הדחת כלים, רחיצת הילדים וליווי הילדים לגן כמטלות גבריות. כשאנו מייעצות לנשים ישראליות לגבי הנקה אנו צריכות להגיד להן לאפשר לבני הזוג להיות שותפים מלאים בבית ולא עוזרים מזדמנים.  מחברות המדריך הישראלי להנקה מדגישות שהספר מיועד "לאימהות שבדרך, לבני המשפחה הקרובה ולמשפחה המורחבת ולכל המטפלים בתינוקות" ההצהרה שההנקה היא עניינים של כל המטפלים בתינוק היא קריאה חשובה לשוויון בחלוקת העבודה. 

נשים בישראל מניקות יותר

הנשים הישראליות יכולות להתגאות בשיעורי הנקה מהגבוהים בעולם. בישראל קרוב ל 90%   מהנשים מניקות את תינוקן לאחר הלידה. כמו בכל העולם ישנה ירידה הדרגתית בשיעורי ההנקה שמתייצבים סביב ה 50-60 אחוז בגיל שלושה חודשים ברבות מהמדינות המפותחות. התפקיד של מדריכים כמו המדריך הישראלי להנקה הוא לעזור לנשים להפוך את הרצון הגדול שלהן להניק למציאות שתמשיך לאורך זמן ולעזור לתינוקות לקבל כמה שיותר מחלב האם היקר מפז.

 לחצי כאן כדי לרכוש את המדריך הישראלי להנקה ולקבל מידע מעניין ורלוונטי בנושא הנקה במיוחד לנשים ישראליות. 

הצטרפי לניוזלטר להניק

Congrats! You’re subscribed

bottom of page