עליה איטית במשקל בתינוקות יונקים | lehanik
top of page

תסתכלו על התינוק, לא על המשקל!

פוסטים פופולרים

מוצץ, כן או לא?

 

6 דקות קריאה

הנקה בהריון

 

5 דקות קריאה

הנקה ומחזור

 

 

8 דקות קריאה

מה יש בחלב אם?

 

6 דקות קריאה

מתכונים להגברת חלב

 

8 דקות קריאה

מהי הנקה טובה?

 

3 דקות קריאה

kenny louie

עליה איטית במשקל אצל תינוקות יונקים

בבדיקת הרופא/ אחות טיפת חלב נאמר לך שהתינוק שלך איננו עולה במשקל במידה מספקת, נמסר לך ש"אין לך מספיק חלב" והציעו לך להתחיל תוספות תמ"ל בהקדם. האם באמת יש בעיה של עליה במשקל והאם תוספת של תמ"ל היא התשובה עבורך?

 

מהי עליה תקינה במשקל?

אם היינו שואלים מה המשקל שניתן לצפות עבור אישה בת 30 התשובה היתה מורכבת. הגיל כשלעצמו לא היה מספיק כדי לענות. היינו זקוקים למידע נוסף: מהו הגובה שלה? לאיזה קבוצת אוכלוסייה היא משתייכת? מהו המשקל והגובה של שאר בני המשפחה? עליה במשקל תלויה מאוד בגנטיקה. טבלאות המשקל של תינוקות לא לוקחות בחשבון את המדדים המשפחתיים אלא מתמקדות במשקל כמדד חיצוני שניתן לצפות ממנו לטווח קבוע ולינארי.

מבוסס על טבלאות המשקל של ארגון הבריאות העולמי מ 2006 שילוב של בנות ובנים מאחוזון 5%-95% .

ניתן לצפות בטבלאות באתר ארגון הבריאות

 

העלייה במשקל נקבעת לא רק על ידי התזונה, לכן יש גיוון כל כך גדול בדפוסי הגדילה אצל תינוקות יונקים אף על פי שהתזונה שלהם דומה. למשל, יש תינוקות שהגנטיקה שלהם קובעת שהגדילה שלהם לא תתאים לטווח הממוצע של טבלאות ארגון הבריאות העולמי.

 

המרכיב הגנטי

כאשר ההורים גבוהים מאוד נראה לפעמים תינוק ארוך (בגובה) שעולה לאט במשקל. תינוקות אלו נקראים בשם החיבה "תינוקות בננה" מכיוון שהם ארוכים ורזים. רופא שאיננו מסתכל על ההורים ועל גובה התינוק יכול לפסוק שהתינוק לא עולה במשקל באופן תקין.

 

מזג

תינוקות שממעטים לנוע נוטים לשרוף פחות קלוריות מתינוקות פעילים ולכן נוטים לעלות מהר יותר במשקל. תינוקות פעילים יותר, שנוטים באופן קבוע להיות בתנועה ובערנות מוגברת,  נוטים לעלות יותר לאט במשקל.

unnamed_edited.jpg

תדירות הנקות

תינוקות שמניקים אותם על פי דרישה בסימני הרעב המוקדמים נוטים לעלות מהר יותר במשקל. אותו דבר נכון גם לגבי תינוקות שזוכים לינוק ללא הפרעה במשך הלילה. כאשר משתמשים בשיטות שונות לגרום לתינוק לישון לארוך הלילה (כגון, אימון שינה או גמילת לילה) הדבר יכול להשפיע על המשקל. כאשר תינוק מקבל מוצץ לעיתים קרובות יש לעיתים ירידה בכמות ההאכלות וזה עלול להשפיע על המשקל.

 

מצב בריאותי

תינוקות שחווים קשיים בריאותיים שונים עלולים לעלות לאט יותר במשקל. במקרה כזה חשוב לקבל ליווי צמוד של גורמים רפואיים שמומחים בתזונת תינוקות כדי שיהיה ניתן להגיע לעליה במשקל בלי לוותר על יתרונות חלב האם במיוחד במצבים בריאותיים לא אופטימליים.

 

במקרה של עליה איטית במשקל, ויש צורך בהתערבות, מה ניתן לעשות?

בכל מקרה של עלייה איטית במשקל חשוב לפנות לגורמים מקצועיים. יש לפנות מוקדם ככל הניתן לקבלת ליווי של רופא ילדים וכן לשלב בצוות המקצועי אשת מקצוע מתחום ההנקה. שני הגורמים האלו יחד יוכלו לוודא שהתינוק מקבל את כל המזון לו הוא זקוק וממשיך להתפתח באופן תקין. יש חשיבות אדירה לכך שהתינוק נראה נינוח, נותן שתן וצואה באופן תקין ומתפתח בהתאם לגילו.  

אנשי המקצוע ימליצו על הצעדים הבאים אותם יש לבצע תוך ליווי צמוד:

1.חיבור לשד: לוודא שהחיבור לשד תקין והתינוק מעביר מספיק חלב. לא משנה כמה חלב האמא מייצרת עם חיבור טוב יותר התינוק יקבל יותר מהחלב. חשוב לבקש מאנשי המקצוע לעזור לך לדעת לזהות מתי התינוק מעביר חלב בזמן היניקה (המפתח הוא הזמן בו הסנטר של התינוק נשאר למטה).

בעזרת סחיטת השד תוך כדי ההנקה אפשר לעזור לתינוק לקבל יותר חלב. לעיתים החלפה יותר תכופה בזמן הנקה אחת בין השדיים תעזור.

 

2.ניהול ההנקה: חשוב לוודא שההנקה מתקיימת על פי דרישה ושהתינוק יונק לעיתים קרובות ושני הצדדים מוצעים לו.

 

3.הגברת חלב אם: תוכלי קרוא על דרכים שונות להגברת החלב על מנת לעזור במקרה והעליה האיטית קשורה בכמות החלב (אף שזה לא תמיד המקרה).

 

4.האכלה מדודה מבקבוק: לעיתים יש צורך בנתינת תוספות (חלב אם או תמ"ל) אם זה המצב חשוב לתת את התוספת בצורה תומכת הנקה. חשוב להאכיל מבקבוק או בהאכלת אצבע, בצורה מדודה. האכלה מדודה מבקבוק היא טכניקה שבה מחקים את דרך שחרור החלב של השד. תוכלו ללמוד כיצד בסרטון הזה.

 

5.לוח זמנים למתן מוצקים: כאשר הסטייה מתווך הגדילה הנורמאלי מתחילה קרוב לתחילת מתן המוצקים, חשוב לוודא שתזונת המוצקים לא מחליפה את ההנקות אלא מגיעות כתוספת להנקה. לוח זמנים למתן מוצקים ניתן למצוא כאן.

 

6. שקילה שבועית: חשוב לעקוב אחרי התינוק באופן צמוד ולבצע שקילה שבועית, בכל שבוע יש לעשות הערכה מחדש של אופן הטיפול.

 

7. לבדוק כיוונים נוספים: לעיתים חוסר העלייה במשקל יכול להיות קשורה לתופעות אחרות כגון ריפלוקס, רגישות לחלבון חלב פרה ויתר חלב אם. תוכלי לקרוא עוד על התופעה והטיפול בה כאן באתר. 

 

Riordan J. Breastfeeding and Human Lactation, 3rd ed. Boston: Jones and Bartlett, 2005, p. 103, 512-513.

 

Mohrbacher N and Stock J. The Breastfeeding Answer Book, Third Revised ed. Schaumburg, Illinois: La Leche League International, 2003, p. 148-149

 

 

המאמר נכתב בשיתוף עם מעיין גור אריה מדריכת הנקה 

7I3A7429.JPG

רוצה לשאול לגבי עליה במשקל? אני כאן בשבילך.

קצת עלי: אני מיה דובינסקי, יועצת הנקה מוסמכת IBCLC ויועצת שינה באזור המרכז ובאזור השרון וגם בזום :). התקשרי אלי לסיוע לגבי עליה איטית במשקל: 0528600526.

הרשמי לניוזלטר להניק

Congrats! You’re subscribed

bottom of page