top of page

מה יש בחלב אם? 

חלב אם מול פורמולה.png

הידעת? חלב אם נקרא דם לבן מפני שהוא דומה לדם בכמה מאפיינים:

 

ממש כמו הדם, הוא מעביר מרכיבים תזונתיים.

הוא משפיע על מערכות ביוכימיות בגוף התינוק

מכיל גורמי חיסון

הורס חיידקים מזיקים

כמו הדם, מכיל גם חלב האם שני סוגים של תאים לבנים: פגוציטים ולימפוציטים. תאים לבנים אלו משמשים בבניית מערכת החיסון של התינוק היונק. 

אז מהם החומרים המרכיבים את החלב ומה תרומתם לתינוק?

 

חלבונים

יש שתי קבוצות של חלבונים בחלב אם,  כאלה התורמים לגדילה והתפתחות וכאלה המחזקים את מערכת החיסון. החלבונים מספקים חומצות אמינו חיוניות לגדילה, מספקים גורמי הגנה, מביאים לפעילות אנזימתית והם הנשאים של הורמונים וויטמינים מסוימים.

בחלב אם ריכוז גבוה של חלבוני whey (חלבונים במי החלב) חלבונים אלו גורמים לכך שהחלב מתעכל במהירות בקיבת התינוק ומביאים לגושים רכים בצואה.

חלב אם נלחם בסרטן!

אחד החלבונים המדהימים שבחלב אם הוא  אלפא- לקטואלבומין: גיבור העל של החלב נלחם בסרטן! בתחילת המאה הקודמת עשתה רופאה בארה"ב מחקר ומצאה שחלב אם הורג תאי סרטן בזכות האלפא- לקטואלבומין.

ומה יש בפורמולה? קזאין, החלבון העיקרי בחלב בקר. הוא קשה יותר לעיכול,  גורם לגושים קשים יותר בצואה ובשל גודלו עלול לפצוע את ציפוי רקמת המעי ולגרום לדימום מזערי ולאיבוד ברזל.

 

פחמימות

 

לקטוז - הוא המרכיב היציב ביותר בחלב אם הבשל. זו הפחמימה העיקרית בחלב אם. הלקטוז חשוב מאוד מכיוון שהוא מספק אנרגיה לגוף ולמוח הגדל במהירות, מגביר את ספיגת הסידן והברזל וחשוב להתפתחות מערכת העצבים המרכזית.

 

שומנים

 97-98% משומני החלב הם טריגליצרידים. שומנים אלו מספקים חצי מהאנרגיה בחלב אם. הטריגליצרידים חיוניים לסינתזה ולהתפתחות של רקמות הרשתית והעצבים. הם מקור עשיר לחומצות שומן חיוניות, כולל נגזרות של חומצות שומן ארוכות שרשרת LCPUFA: AA, DHA- חיונית להתפתחות הראייה.

חומצות השומן הLC_PUFA  כוללים שני סוגים של חומצות שומניות: DHA וAA שהן מאוד משמעותיות להתפתחות חוש הראייה ולהתפתחות הקוגניטיבית של התינוק.

בזכות חומצות השומן לתינוקות יונקים יש איי קיו גבוהה יותר

תינוקות יונקים אוגרים את החומצות השומניות המופלאות האלו בקורטקס ולכן יש להם רמה גבוהה יותר של DHA והם מגיעים להתפתחות קוגניטיבית משופרת. תינוקות שאוכלים תמ"ל רק שומרים על אותה רמה שעמה נולדו.  

 

כולסטרול

ישנם 100-150 מ"ג בכל ליטר של חלב אנושי. הכולסטרול חשוב ביותר (יחד עם  AA ו- DHA) להנחת מעטפת המיאלין במוח. מאמינים כי לחשיפה מוקדמת לכולסטרול יש השפעה מגנה בהמשך החיים, החשיפה ככל הנראה מונעת כולסטרול גבוה בגיל מאוחר יותר.

תכולת השומן קשורה ישירות לרמת מלאות השד; שד מלא=מעט שומן, שד "ריק"=תכולת שומן גבוהה. 

בפורמלה לתינוקות יש כמות מזערית עד אפסית  של כולסטרול.

 

ויטמינים

בחלב אם ישנם ויטמינים המסיסים בשומן (A, D, K) הנשארים יותר בגוף וויטמינים המסיסים במים הנשארים פחות בגוף  ויוצאים עם השתן.

 

ויטמינים מסיסים במים: 

  • ויטמין C  

  • ויטמין B1  

  • ויטמין B6  

  • ניאצין=B6

  • ויטמין B12  

 

מינראלים  

הרמות בחלב אם נמוכות, אך בעלות זמינות ביולוגית גבוהה:

  • סידן

  • נתרן, אשלגן וכלוריד

  • נחושת, ברזל ואבץ

  • ברזל - זמינות ביולוגית גבוהה מאד. ספיגה יעילה פי חמש מזו של ברזל מחלב פרה. רמות גבוהות של לקטוז וויטמין C  עוזרים לספיגתו. תינוק יונק אינו זקוק לתוספת במהלך 6 החודשים הראשונים קראי עוד על תוספת ברזל לתינוקות יונקים

  • אבץ זמינות ביולוגית גבוהה

  • סלניום רמות גבוהות בתחילת ההנקה

  • יוד

 

נוגדנים

הנוגדנים הבאים מצויים בחלב אם: IgA  .IgG, IgM, IgD, IgE ,IgA הוא האימונוגלובולין העיקרי בחלב אם. 

לימפוציטים- נוגדנים שמועברים מהאם ומספקים הגנה ספציפית לגורמי הסיכון בסביבת האם והתינוק, למשל אם האם חולה ומערכת החיסון שלה מותקפת בזיהום מסוים, מערכת החיסון שלה תספק לתינוק לימפוציטים מתאימים למלחמה באותו זיהום.

 

גורמים מגינים נוספים בחלב האם:

לקטופרין: חלבון קושר ברזל  סופג ברזל ממעי התינוק, בכך מונע מחיידקים תלויי ברזל לנצל אותו למיחזור/שיכפול. הלקטופרין  קוטל חיידקים, אנטי- ויראלי ואנטי- דלקתי ואם זה לא מספיק הוא גם מגרה גדילה של חיידקים פרוביוטיים במעיים. הלקטופרין אינו נמצא בפורמולה העשויה מחלב פרה!!!

 

ליזוזים - קוטל חיידקים ונוגד דלקת. אנזים שנחוץ להגנת מערכת עיכול לא בשלה. ריכוזים עולים ככל שנמשכת ההנקה.

Lipase- יעיל נגד וירוסים עם מעטפת הגנה וטפילי מעיים.

אוליגסכרידים- חוסמים פתוגנים מלהידבק למעי התינוק.

 

Bifidus factor- שילוב של כמה אוליגסכרידים עם לקטוז מעודד גדילת לקטובצילוס ביפידיוס במעי התינוק. הביפידוס מייצר PH נמוך במעי זה דוחק החוצה פתוגנים ומייצר סביבה חומצית שפוגעת בצמיחת החיידקים. השילוב הזה הוא אחראי לריח הקל של הצואה של תינוקות יונקים.

 

ועוד דברים טובים בחלב האם:

ציטוקינים-  גורמים אנטי ויראליים.

תרכובות אנטי דלקתיות:

-           אנטיאוקסידנטים (ויטמינים A C E  ואנזימים מסויימים).

-           פרוסטוגלנדינים

-           מעכבי אנזימים

-           גורמי גדילה.

 

 ובנוסף להכל גם הורמונים שמשמעותיים מאוד לתינוק כמו אוקסיטוצין. 

מהם  שלבי כניסת החלב? האם החלב שונה בזמנים שונים?

הקולוסטרום: החלב הראשוני. תינוקות נולדים עם מערכת עיכול שעוד לא מוכנה להתמודד עם כמויות גדולות, לכן הקולוסטרום מושלם עבורם.  הקולוסטרום מכיל את כל הגורמים המזינים להם זקוק התינוק. הוא כל כך מרוכז שיש לתינוק צורך רק במעט ממנו כדי לקבל את כל מה שהוא צריך. מרקם הקולוסטרום סמיך כמו דבש וצבעו צהוב – חום בהיר. טעמו של הקולוסטרום מלוח והוא עשיר מאוד בנוגדנים. 

חלב מעבר: בין היום השני לחמישי ללידה החלב משנה את הרכבו ונהיה מימי יותר. טעמו הופך מתוק וההרכב התזונתי שלו משתנה ומכיל יותר שומנים. חלב הביניים בין הקולסטרום לחלב הבשל נקרא חלב מעבר, צבעו צהוב והכמות שלו גדולה מכמות הקולוסטרום. 

חלב בשל: סביב היום החמישי ללידה (וגינאלית) כבר נראה את החלב הבשל. צבעו בדרך כלל לבן (לעיתים יכול להיות גם ירקרק, אדמדם ונוטה לצהוב). החלב הבשל מכיל את כל החומרים שהוזכרו קודם. הרכב החלב ממשיך להשתנות עם גדילת התינוק. בגיל שישה שבועות יהיה החלב יותר שומני מגיל חמישה ימים ובגיל שלושה חודשים יכיל בערך 50% שומן לעומת מים. 

 

שמעתי שיש חלב קדמי ואחורי, מה המשמעות של מושגים אלו?

 

בעבר נהגו לכנות את החלב הראשוני היוצא מהשד עם תחילת ההנקה "חלב קדמי" ואת החלב היוצא בהמשך "חלב אחורי".

התפיסה היתה שהחלב הקדמי סוכרי ומיימי יותר ואילו החלב האחורי שומני. היום אנו מבינים שהשומן נדבק לצינוריות החלב שבשד ולכן לוקח לו זמן להשתחרר לתוך הזרם היוצא מהשד. מסיבה זו חלב שיוצא כמה דקות לתוך ההנקה יהיה עשיר יותר בשומן מאשר חלב שיוצא במציצות הראשונות של השד. לכן, מומלץ לתת לתינוק לינוק מהשד במשך לפחות 10-15 ולהתנתק לבד. כך נבטיח שהוא יקבל מספיק חלב שומני. החלב השומני משביע יותר ואחראי לעלייה במשקל. יחד עם זאת לפעמים ישנן סיבות טובות (בהתייעצות עם יועצת הנקה) להחליף קודם בין השדיים וכן ישנן אימהות שמעדיפות להניק זמן רב יותר בכל צד. 

הרשמי לניוזלטר להניק

Congrats! You’re subscribed

0528600526

מיה דובינסקי יועצת הנקה 
  • Facebook Social Icon
bottom of page