כל מה שאת צריכה לדעת על הנקה לפני הלידה
top of page

10 דברים שאת ממש צריכה לדעת על הנקה לפני הלידה

אם תאריך הלידה שלך מתקרב יכול מאוד להיות שהתחלת לשאול את עצמך שאלות על הנקה: האם זה יכאב? האם אצליח להניק? אולי יש משהו שאפשר לעשות כדי להתכונן? הנה 10 העובדות החשובות ביותר על הנקה שיעזרו לך ולפיצקי להתחיל את מסע ההנקה ברגל ימין.

 

1. הסטטיסטיקה לצדך

יש גורם אחד חשוב ומשמעותי ביותר להצלחת ההנקה והוא לא גנטי ולא תלוי ביכולות שלך כאם, ממש לא.  מחקרים מראים שהגורם המשמעותי ביותר המשפיע על ההצלחה בהנקה הוא, שימי לב- רצון האם להניק! אז אם את רוצה להניק את תצליחי. כל מה שאת צריכה להכין לקראת הלידה הוא את הרצון שלך, את השאר יעשה הטבע.

 

2. הימים הראשונים חשובים מאוד לביסוס ההנקה

בימים הראשונים אחרי הלידה מתבססת יכולת ייצור החלב שקובעת את כמויות החלב לאורך כל תקופת ההנקה. איך זה עובד? המוח שלך שולח לתאים בשד האחראים על ייצור החלב אותות קטנים בעזרת הורמונים. ההורמונים אומרים לתא כמה חלב לייצר ומתי. בימים הראשונים תאי השד מפתחים קולטנים לאותם הורמונים שמשרתים אותם לאורך כל ההנקה. ככל שיש לך יותר קולטנים יהיה לך יותר חלב. אז איך יוצרים קולטנים? כדי לייצר את הקולטנים להורמוני החלב השד צריך כמה שיותר גירוי. ככל שהתינוק שלך יינק יותר בימים אלו כך יהיה לך יותר חלב לאורך כל ההנקה. אם אין חיבור של התינוק לשד מסיבה כלשהי את יכולה ליצור את הגירוי על ידי שימוש במשאבה. 

 

3. אל תוותרי על השעה הקדושה

מדוע השעה הראשונה שאחרי הלידה נקראת השעה הקדושה? זהו זמן מאוד מיוחד ביממה הראשונה לחיי התינוק בו הוא ערני ופעיל. בערך שעתיים אחרי הלידה התינוק יתחיל להיות ישנוני ויעבור בין שינה קלה לעמוקה למשך כ20 שעות. לכן, השעה שמיד אחרי הלידה היא אידיאלית להתחלת ההנקה, אחר כך זה כבר יהיה קצת יותר מאתגר. הוכח שבמגע עור לעור (התינוק מונח בין השדיים, עורו החשוף נוגע בשלך ושניכם מכוסים בשמיכה) רוב התינוקות יזחלו בעצמם ויתחברו אל השד ללא כל עזרה. ההתחברות העצמית של התינוק אל השד תיקח בערך שעה, לבסוף הוא יתחבר, יינק בערנות ויירדם. אז בזמן שתופרים אותך או שאת מתאוששת מהאפידורל בקשי שתינוקך יונח עליך. גם אם את כבר מועברת למחלקה תוכלי לבקש לדחות את הבדיקות מעט ולבלות עם תינוקך לפחות שעתיים. כל זה בהנחה שהלידה עברה ללא סיבוכים, אם יש צורך בבדיקות מיידיות שלא ניתן לדחות, אספי אותו בחזרה כמה שיותר מהר ואז בלי עמו במגע עור לעור.

4. אפס הפרדה?

בטח יצא לך להתלבט בשאלה אם לבקש שתינוקך ישהה עמך בחדר או להשתמש בשירותי התינוקייה. אם את רוצה לקדם את ההנקה שלך כדאי לך לבחור באפס הפרדה. מחקרים מראים שאימהות בביות מלא (שזה אפס הפרדה עם החזרה לתינוקייה לבדיקות) עם תינוקן חוו פחות קשיים בהנקה והיו שבעות רצון יותר באופן כללי בימים שאחרי הלידה. בנוסף, ביות מלא מוריד את הסיכויים למוות בעריסה ומזרז את הגעת החלב הבשל (חלב בעל הרכב שונה מהחלב הראשוני). אם בחרת באפס הפרדה והתחרטת את תמיד יכולה לבקש ביות חלקי. 

  

5. ידע זה כוח

ככל שאימהות יודעות יותר על דפוסי התינוק ביממות הראשונות שלאחר הלידה ועל תהליך ההנקה כך יש להן יותר סיכוי להניק לטווח ארוך. הכנה מוקדמת תעזור לך להימנע מטעויות נפוצות שגורמות לשיבושים בהנקה בתחילת הדרך. השתתפי בקורס הכנה להנקה כדי להעמיק את הידע שלך לקרת המשימה שתעסיק אותך לפחות בימים ובחודשים הראשונים אחרי הלידה.

 

6. את מסוגלת להניק

נשים רבות לא בטוחות ביכולתן הפיזית להניק וחוששות מאוד שלא יצליחו בהנקה. מעניין לדעת שרק לאחוז אחד מהאוכלוסייה לערך אין יכולת לייצר חלב, לשאר 99 האחוזים אין כל מניעה להצלחה. נתונים אלו תמוהים אל מול אחוז גדול יחסית של נשים שמדווחות על חוסר יכולת להניק, את הפער ניתן להסביר על ידי חוסר ידע ובעיות טכניות שניתנות לפתירה בקלות יחסית. אז זכרי, הסבירות שאת יכולה להניק ללא כל קושי היא כמעט וודאית.  

 

7. יש מי שיעזור לך

אם את נתקלת בקשיים בהנקה אל תחכי אפילו רגע, לבתי החולים ולקופות החולים יש נשות מקצוע בתחום ההנקה שכל תפקידן הוא לסייע לך. במקרה של קשיים בהנקה ייעוץ הנקה מוקדם יעלה את הסיכויים להצלחה פי כמה. וותרי על עצות מחברים ומשפחה שאין להם את כל הידע הדרוש לסייע לך בעניין זה ופני לאשת מקצוע מוסמכת.

8. תינוקות יודעים לינוק 

התינוק שלך נולד עם היכולת האינסטינקטיבית להתחבר לשד, אנחנו צריכים בעיקר לא להפריע לו עם עיטוף מיותר או בילוי ממושך בתינוקייה בשעות הערנות שלו (מיד לאחר הלידה!). הניחי את תינוקך בין השדיים במגע עור לעור, היעזרי בסבלנות והניחי לטבע לעשות את שלו.

 

9. אפשר להביא את התינוק לשד אבל אי אפשר להכריח אותו לינוק

אם את חווה קשיים בהנקה, לא בטוח בכלל שהמקור לקשיים הוא במשהו שאת עושה. יכול להיות שהקושי נובע מצדו של התינוק. בקשי מאנשי המקצוע להציץ בפי התינוק ולבדוק את יכולת המציצה שלו. לפעמים יש אתגרים טכניים אצל התינוק כמו עיכוב בהופעת רפלקס היניקה או לשון קשורה שיכולים להשפיע על ההנקה. אתגרים אלו יפתרו בעזרה של אנשי מקצוע.

 

10. אין סוף יתרונות

ההנקה זולה יותר, קלה יותר (אין צורך לשטוף בקבוקים או לדאוג לטמפרטורה), זמינה יותר (בכל מקום וכל זמן). מחקרים מראים שאפילו מעט חלב אם עושה הבדל גדול בתחלואה וברמות אינטליגנציה לאורך זמן.

רוצה להיות מוכנה להנקה?
כתבי לי ואספר לך על הכנה פרטית להנקה

ניפגש בדרך להנקה מוצלחת!

הרשמי לניוזלטר להניק

Congrats! You’re subscribed

bottom of page