התינוק שלך פולט? יכול להיות שזה תורם להתפתחות המוח שלו
פוסטים פופולרים
דברים מדהימים שאפשר לעשות עם חלב אם
4 דקות קריאה
6 דקות קריאה
עובדות מדליקות על הנקה בשנה השנייה
3 דקות קריאה
כל הורה יכול להזדהות עם הסיטואצייה בה מסיימים הנקה מוצלחת התינוק ישנוני ורגוע ואז, פליטה. אם יש מזל היא קטנה וקומפקטית ואפשר פשוט לנגב ולסגור עניין, אבל לפעמים זה מצריך החלפה כוללת.
האם פליטות הם עניין מדאיג?
רוב התינוקות פולטים מדי פעם ואין לפליטה כל השפעה על העליה התקינה שלהם במשקל, על הנינוחות שלהם או על מצבם הבריאותי.
לעיתים אנו כן רואים השפעה דרמטית של הפליטות על התינוק (למשל בכי מתמשך לאורך היום או חוסר עליה במשקל). במצב כזה נפנה לרופא וליועצת ההנקה ויש הרבה שניתן לעשות.
ישנם מקרים בהם מזון עולה למעלה בוושת של התינוק אבל לא מגיע לכדי פליטה, התופעה מכונה לעיתים "ריפלוקס סמוי" המזון שעולה בוושת יכול לגרום לגירוי בגרון של התינוק שדומה לצרבת ולהוביל לחוסר נינוחות. עליה כזו של המזון בוושת נצפתה באולטרסאונד ונראה שזו תופעה די נפוצה.
ייתכן שיש לפליטות יתרון בריאותי
אצל כל אדם יש חיבור בין האף לפה. לעיתים אנו מרגישים זאת כשאנו מצוננים. אצל תינוקות המעבר הזה הוא אפילו יותר פתוח. מהאף יש מעבר של חומרים לתוך המוח. ידוע שחלב האם שעובר בפה של התינוק בא במגע גם עם מערות האף. הדבר אף מתגבר כאשר תינוק פולט ובמיוחד כשנוזל הפליטה מגיע אל האף.
אז איך מגע בין חלב אם למערות האף מסייע לתינוק? מנגנון ראשון שדרכו המעבר החופשי לאף יכול לסייע לתינוק הוא כאשר החלב מגיע לאף. גורמי החיסון שבו מצפים את פנים האף ויכולים לסייע בהתמודדות עם פתוגנים שמגיעים לתינוק בזמן הנשימה.
חלב האם מסיע להתפתחות מוחית בעזרת תאי גזע
מחקר פורץ דרך שעוסק במניעת נזק מוחי אצל פגים עם דימום מוחי, חושף בפנינו עוד דרך שבה חלב האם יכול להועיל לתינוק. מחקר זה אולי חושף את עצם המנגנון שדרכו חלב אם משפיע על אינטיליגנצייה.
במסגרת המחקר, פגים שסבלו מדימום מוחי (תופעה מסכנת חיים שמופיעה בחלק מהפגים שנולדים בשבועות מוקדמים) קיבלו טפטוף של חלב אם (ממש כמה טיפות בכל יום) אל האף. החוקרים קיבלו את הרעיון ממחקרים בבעלי חיים שהראו החלמה של רקמות מוח כאשר החדירו אליו תאי גזע ונוירוטרופינים (גורמי גדילה עצביים). חלב אם, הרי הוא הזהב הלבן, מכיל תאי גזע ונוירוטרופינים כמובן. לכן, ההשערה היתה שתהיה לו השפעה חיובית על החלמת רקמות המוח של הפגים והתפתחות נוירולוגית.
התוצאות היו מדהימות! הפגים שקיבלו את טפטוף חלב האם לאף הראו פחות פגמים מוחיים בעקבות הדימום, פחות צורך בניתוח והמסקנה היתה שחלב אם שבא במגע עם מערות האף ככל הנראה מביא לתפתחות נוירולוגית טובה יותר. חשוב להמשיך לחקור בעניין אך נראה שסגולותיו המדהימות של חלב האם ממשיכות להתגלות.
הצד החיובי של הפליטה
חלב האם יגיע למערות האף של התינוק שלך בכל מקרה כאשר תניקי אותו בגלל המעבר החופשי בין האף לפה, אך ייתכן שהפליטות אף יגבירו את המגע הזה. אז בפעם הבאה שהקטן שלך פולט אל תתבאסי על הבלאגן. תחשבי שאולי זה לא בזבוז של חלב אם אלא דרך אחרת של התינוק להשתמש בו למטרות טובות.
לינק למחקר: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30386923/
Keller T, Körber F, Oberthuer A, et al. Intranasal breast milk for premature infants with severe intraventricular hemorrhage-an observation. Eur J Pediatr. 2019;178(2):199‐206. doi:10.1007/s00431-018-3279-7