באיזו עוצמה כדאי לשאוב?
פוסטים פופולרים
דברים מדהימים שאפשר לעשות עם חלב אם
4 דקות קריאה
6 דקות קריאה
עובדות מדליקות על הנקה בשנה השנייה
3 דקות קריאה
Photo by Jens Johnsson on Unsplash
כשאת שואבת המשאבה אמורה בעצם לעשות את התפקיד של התינוק, לפנות חלב מהשד. חשוב שהמשאבה תהיה יעילה כמעט כמו התינוק בתפקיד שלה. כדי להגיע למלוא פוטנציאל השאיבה המשאבה תצטרך לדמות ככל הניתן את אופן היניקה של התינוק.
ממה מורכבת יניקה של תינוק
ישנם כמה גורמים בפעולת היניקה של התינוק שאחראים לפינוי חלב מהשד. המרכזיים שבהם הם פעולת הלשון והלחץ השלילי (הוואקום) שמופעל בחלל הפה, אלו גם מפנים חלב מהשד וגם מעוררים רפלקס הורמונלי של שחרור חלב.
המשאבה לא יכולה לנוע כמו הלשון של התינוק ולכן כששואבים עלינו להסתפק בפעולת הוואקום של המשאבה וחשוב שנעשה את זה נכון כדי להגיע למלוא פוטנציאל השאיבה ולשמור על משק החלב במידה והשאיבה מחליפה הנקה (אפשר גם לסחוט תוך כדי ועל כך אדבר בנפרד).
מחקרים שבדקו את הוואקום בפה של התינוק בזמן הנקה מראים שעוצמת השאיבה הממוצעת של תינוקות בריאים שנולדו במועד בלידה ואגינלית הוא סביב 150- mmhg (מדד של לחץ) בממוצע.
האם חשוב להתאים את לחץ השאיבה לזה של תינוק יונק בריא?
על פי מחקרים עדכניים נראה שכן (לינקים לכל המחקרים בסוף).
למשל במחקר שבדק את ההשפעה של לחץ שאיבה על כמויות חלב בימים הראשונים של ההנקה נצפתה כמות חלב גדולה יותר וביסוס הנקה מהיר וטוב יותר אצל אימהות ששאבו בעוצמה של 150- mmHg לעומת אלו ששאבו בעוצמה של 100- mmHg.
מחקר קודם של אותו צוות חוקרים הראה שעוצמת היניקה של תינוקות שנולדו בלידה קיסרית היא נמוכה מזו של אלו שנולדו בלידה ואגינלית (יותר קרוב ל 100- mmHg)ונראה שלעוצמת השאיבה יש חלק באיחור בכניסת החלב הבשל שנשים חוות אחרי ניתוח קיסרי.
מה לגבי נוחות השאיבה?
עד למחקרים אלו שהראו שיש חשיבות לדיוק בעוצמת השאיבה, היה נהוג להנחות אימהות לשאוב בעוצמה הגבוהה ביותר שנוחה להן. לפי מחקרים אלו ישנן שתי בעיות עם ההנחייה הזו:
מצד אחד חשוב לא לשאוב חזק יותר מעוצמה זו אפילו אם זה נוח לשואבת ולא כואב לה. עוצמת שאיבה גבוהה מדי יכולה להזיק לתהליך השאיבה יותר מאשר להועיל לו. מחקרים מראים שעוצמה הגבוהה יותר מעוצמת היניקה של תינוק ממוצע יכולה להביא לפציעות, לכאב וכן להפחתה בכמות החלב שנשאבת.
מצד שני לפי נתונים אלו נראה שחשוב ששואבות לא ישאבו חלש מדי ובמיוחד אם השאיבה מחליפה את פעולת היניקה של התינוק לחלוטין כי אז משק החלב תלוי בשאיבה.
כדי לפשר בין נוחות ליעילות, אפשר להגיע לעוצמה הנכונה בהדרגתיות ולוודא שגודל הכונכייה של המשאבה נכון כדי לעזור במניעת כאב, הרבה פעמים הכאב נובע מגודל קטן מדי שלוחץ על הפטמה.
איך אדע מהי עוצמת השאיבה הנכונה במשאבה שלי?
כדי לדעת בכל משאבה עד כמה להעלות את עוצמת השאיבה כדי להגיע ל 150 -mmHg צריך להשתמש במד לחץ. לרוב יועצות ההנקה יש כזה בתיק הייעוץ שלהן אז בייעוץ ההנקה שאלי את היועצת לגבי המשאבה שלך. ניתן גם לרכוש מד לחץ בקלות ובזול באינטרנט.
לינקים למחקרים:
Perrella, S. L., Lai, C. T., & Geddes, D. T. (2015). Case report of nipple shield trauma associated with breastfeeding an infant with high intra‐oral vacuum. BMC Pregnancy and Childbirth, 15, 155.
Matern Child Nutr. 2018 Jan;14(1). doi: 10.1111/mcn.12486. Epub 2017 Jul 27.