פורמולה למניעת אלרגיה | lehanik
top of page

האם כדאי לתת לתינוק בקבוק פורמולה מדי פעם למניעת אלרגיה?

פוסטים פופולרים

Mothers and their Baby

מוצץ, כן או לא?

 

6 דקות קריאה

הנקה בהריון

 

5 דקות קריאה

הנקה ומחזור

 

 

8 דקות קריאה

מה יש בחלב אם?

 

6 דקות קריאה

מתכונים להגברת חלב

 

8 דקות קריאה

מהי הנקה טובה?

 

3 דקות קריאה

drinking-milk-2549021_1280.jpg

לאחרונה רווחת ההמלצה בקרב אלרגולוגים ורופאי ילדים שבמידה והתינוק קיבל אפילו בקבוק אחד של פורמולה בבית החולים כדאי לתת לו מדי פעם (ויש אפילו אומרים פעם ביום) בקבוק של פורמולה על מנת למנוע אלרגייה לחלבוני חלב פרה. האם ההמלצה הזו עומדת במבחן המחקר? האם היא יכולה לבפגוע בהנקה?

מהי אלרגייה לחלב

אלרגיה לחלב היא תגובה בלתי נורמאלית של מערכת החיסון לחלבונים שנמצאים בחלב ומוצרים המכילים חלב. הגוף מזהה את חלבוני החלב כאיום על הגוף ומשחחר נוגדנים (IgE) אשר תוקפים את החלבונים, כשזה קורה מופיעים סימפטומים של אלרגיה. תגובה אלרגית לחלב נגרמת בדרך כלל על ידי חשיפה לחלב פרה אבל יכולה גם להיגרם על ידי חשיפה לסוגים אחרים של חלב כגון חלב כבשים ועיזים. אלרגיה לחלב היא בין האלרגיות הנפוצות בקרב ילדים. האלרגיה עוברת במקרים רבים עם הגיל אך אצל חלק מהאנשים תלווה אותם לאורך החיים. חשוב לדעת שאחוז קטן מכל הילדים אלרגיים למזון כלשהו.

 

מהם הסימפטומים של אלרגיה לחלב

סימפטומים של אלרגיה יכולים להופיע ממספר דקות עד מספר שעות לאחר החשיפה לחלב פרה (דרך חלב האם או על ידי צריכת חלב ומוצריו באופן ישיר).

הסימפטומים משתנים בין אדם לאדם ויכולים לכלול: פריחות, קשיי נשימה, התנפחות של השפתיים הלשון והגרון, גירוד, שיעול, הקאה, דם בצואה, שלשולים, כאבי בטן, נזלת ועיניים דומעות. במקרים קיצוניים יכולים להתפתח סימפטומים מסכני חיים. הטיפול באלרגיה לחלב הוא הימנעות מוחלטת ממוצרי חלב.

בקבוק פורמולה 3.jpg

Photo by Jens Johnsson on Unsplash

אלרגיה לחלב אצל תינוקות

במידה ומופיעים סימפטומים של אלרגיה אצל ילדים או תינוקות יש לפנות באופן מיידי לרופא משום שישנו סיכוי לתפועות מסכנות חיים ויש להיות מוכנים להתמודדות איתן. אם התינוק בהנקה חלקית או מלאה האם תצטרך להימנע לחלוטין מצריכת חלב, בשר בקר וכל מוצר המכיל חלב או תוצריו.  

ישנה פורמולה מפורקת מיוחדת לתינוקות (כגון נוטרמיגן) שבדרך כלל משמשת להחליף את הפורמולה המבוססת על חלב. לא מומלץ להחליף את הפורמולה בפורמולה המבוססת על סויה משום שחלק מהתינוקות שאלרגיים לחלב אלרגיים גם לסויה.

מה ההבדל בין רגישות ללקטוז לבין אלרגיה לחלב

רגישות ללקטוז היא תופעה אשר איננה קשורה למערכת החיסון. זהו קושי לעכל את הסוכר הנמצא בחלב בגלל חוסר באנזים שקיים בגוף. הקושי בעיכול גורם לתופעות של חוסר נוחות במערכת העיכול כגון נפיחות, גזים וכאב בטן וכן לפגיעה במעי. הטיפול ברגישות ללקטוז כולל צמצום צריכה של מוצרי חלב ומוצרים המכילים לקטוז, לקיחה של האנזים כתוסף , אכילה מצומצמת של מוצרי חלב או שילובם עם מאכלים אחרים.    

Sleeping Baby

פורמולה נגד התפתחות אלרגיה?

מחקר אחד הוא שאחראי להמלצה הבאה: במידה וניתן לתינוק בקבוק אחד של פורמולה כשהיה בבית החולים או בשבועות הראשונים לחיים כדאי להמשיך לחשוף אותו לפורמולה על בסיס חלב פרה בצורה שגרתית. המחקר התבסס על מספר גדול של נבדקים (כ13,000) שאצל 0.5 אחוז מהם בלבד נמצאה אלרגיה לחלב (66 תינוקות). את המסקנה לגבי יתרונות אפשריים של חשיפה מוקדמת לפורמולה הסיקו על בסיס השוואה של זמן החשיפה הראשונית של אותם 66 ילדים לפורמולה לעומת זמן החשיפה של הילדים הבריאים במחקר. נמצא שאחוז גדול יותר מהילדים עם אלרגיה לחלב לא נחשפו לפומולה בשבועיים הראשונים לחיים. המסקנה הוסקה למרות שמדובר במספר מועט של תינוקות עם אלרגיה (החדשות הטובות היו שיש מעט כאלו באוכלוסייה שנבדקה). לפני כל ביקורת אחרת לגבי מחקר זה ניתן להגיד שזהו מספר קטן של נבדקים כדי להסיק מסקנות מרחיקות לכת עבור כל האוכלוסיה. בנוסף לא נמצא שום דבר במחקר שתומך בחשיפה שגרתית לפורמולה אלא רק בחשיפה מוקדמת.

לעומת זאת קיים גוף מחקר גדול ומבוסס שמראה שחשיפה מוקדמת לאלרגנים וביניהם האלרגן העיקרי בילדים-חלב פרה, היא לא מומלצת. מחקרים רבים בדקו ומצאו שככל שההנקה הבלעדית נמשכה זמן רב יותר ובעיקר בארבעת החודשים הראשונים, כך נמצאו פחות מקרים של אלרגיה לחלב פרה וכן תופעות קשורות כגון אטופיק דרמטיטיס. הצגת מוצקים וביניהם חלב פרה בגיל 4 חודשים ומעלה לא שינתה את התוצאות הטובות שהושגו בהנקה בלעדית עד לנקודה זו. לפי מחקרים רבים ונרחבים תינוקות שקיבלו פורמולה לפני גיל 4 חודשים היו בסיכון גדול יותר לפתח אלרגיה לחלב וכן אטופיק דרמטיטיס. חשיפה שגרתית לפורמולה אפילו בשילוב עם חלב אם נמצאה כמגבירה את הסיכון לאלרגיה. ההנקה הבלעדית חשובה במיוחד לילדים אשר יש להם סיכון גבוה לאלרגיות מכיוון שיש להם קרוב משפחה בדרגה ראשונה עם אלרגייה.

המסקנה היחידה שניתן להסיק מגוף המחקר הקיים בינתיים היא שחשיפה לפורמולה בשבועות הראשונים לחיים מעלה את הסיכוי לאלרגייה ולכן אין שום סיבה להמליץ על חשיפה זו באופן יזום או שגרתי. בכל מקרה המלצותיהם של משרד הבריאות וארגון הבריאות העולמי הן להניק באופן בלעדי בששת החודשים הראשונים לחיים. 

יתרונות מול חסרונות

אפילו בתסריט דמיוני בו העצה לשלב פורמולה בגיל מוקדם ובאופן שגרתי היתה נתמכת במספיק מחקר, כששוקלים אותה מול החסרונות שלה ברור שזו עצה לא טובה. מהם החסרונות האפשריים של מתן בקבוק באופן שגרתי? ראשית כשתינוק מקבל בקבוק תמיד קיים הסיכון להעדפת בקבוק שתפגע בהנקה באופן זמני או קבוע.

בנוסף, מתן בקבוק יכול לגרום לעיכוב בפינוי חלב מהשד שעלול להביא לגודש ודלקות וכן לפגוע באספקת החלב. כשאחוז האלרגים לחלב כל כך קטן, אין כל הגיון להמלצות גורפות שיש סיכונים בצידן. אם אמא בוחרת לתת פורמולה ועושה זאת ממילא, ניחא. אבל לבקש מאישה בהנקה בלעדית שלא התכוונה לתסף, להוסיף פורמולה לתינוק זה מיותר ועלול לגרום צרות מסוגים שונים.  אז כמו שאומרים, אם משהו לא שבור אל תתקנו אותו.  

הרשמי לניוזלטר להניק

Congrats! You’re subscribed

0528600526

מיה דובינסקי יועצת הנקה 
  • Facebook Social Icon
bottom of page