כל כמה זמן צריך להניק
top of page

כל כמה זמן להניק?

היניקה איננה רק עניין של אוכל  עבור התינוק, היא מרגיעה, מורידה את קצב הלב, מעלה את סף הכאב ומעודדת פעילות של מערכת העיכול.  

התפיסה שצריך להיות פער גדול בין ההנקות (של שלוש- ארבע שעות) נובעת משנים של האכלת תינוקות בתמ"ל. הנקה היא עניין תרבותי, בתרבויות מסוימות נשים מניקות מספר פעמים בשעה למשך דקות מעטות בכל פעם. השאלה היא מהי התדירות שבה התינוק שלי צריך לינוק היום. אנו רוצים להעביר את השליטה בתהליך ההנקה אל התינוק שיודע למה הוא זקוק בכל רגע נתון.

 

האם לנסות למשוך זמן בין הנקות (למשל להעיר את התינוק שימשיך לאכול ויהיה מלא יותר)? 

ד"ר נילס ברגמן, חקר מדוע בעולם המערבי בעיית הריפלוקס היא כל כך נפוצה. הוא הגיע למסקנה שבקרב הורים מערביים יש האכלת יתר של תינוקות. האם היא השולטת בכמות ובזמן ההאכלה במקום שהתינוק יהיה אחראי בלעדי להנקה. 

ד"ר ברגמן קרא לבעיה Gastric overfilling syndrome.אנו לעיתים מעמיסים על קיבת התינוק, למשל כאשר מעירים אותו לינוק ללא אינדיקציה רפואית או מחליפים חיתול בין שד לשד כדי להעיר אותו.  התינוק זקוק לזמן מנוחה כדי לעכל את המזון. הנקה שהיא baby led (מובלת על ידי התינוק) מונעת את הבעיה. הניקי על פי דרישה ותמנעי בעיות של ריפלוקס וכאבי בטן. התינוק יודע בדיוק לכמה זמן על השד הוא זקוק ובאיזו תדירות. הניחי לו להינתק לבד. עדיף שהתינוק ינק יותר פעמים ויקבל כמות פחותה של חלב בכל פעם כדי לא להרחיב לו את הקיבה מה שעלול לגורם לריפלוקס, כאבי בטן וגזים.

אפשר בהחלט להניח את התינוק אחרי הנקה ולאפשר לו להתעורר לבד (כעבור כמה דקות) אם הוא עדיין רוצה לאכול.

את מודאגת מכמות הזמן שההנקה צורכת ממך? לא ישנה? אין לך זמן ללכת לשירותים?  

תסתכלי על הדברים בפרספקטיבה, מדובר ב3-4 חודשים זוהי תקופה מוגבלת של היענות מוחלטת לצרכי התינוק שתהווה את הבסיס לדרך בה יתפוס את העולם בהמשך. החיבור הראשוני ביניכם נוצר בחודשים אלו והוא לומד על העולם על ידי ההיענות שלך אליו. חשבי על כך שהשד נועד בין השאר כדי להרגיע את בטנו של התינוק ולהרדימו, העובדה שמוכיחה את זה היא שבחלב האם ישנם חומרים מרדימים. בארבעת החודשים הראשונים תני לו להיות קרוב אליך כמה שהוא צריך וגם להירדם על השד. ממילא בעוד כמה חודשים סביר להניח שהוא (או היא) יפסיק להירדם על השד ותאלצי למצוא דרכים חדשות להרדימו, ההנקות יתקצרו והרווחים בין ההנקות יגדלו, התקופה הקשה תחלוף כלא היתה. סביר להניח שתזכרי אותה לטובה.  

 

התינוק על השד הרבה זמן ונראה שלא כל הזמן הוא אוכל, האם להוריד אותו מהשד ולתת לו מוצץ? 

האם לתת לו לישון על השד ולמצוץ תוך כדי שינה? חשוב מאוד לתת לתינוק להישאר על השד עד שהוא מתנתק בעצמו. התינוק זקוק ליניקה לא תזונתית (יניקה שלא למטרת הוצאה של חלב) – זוהי מציצה קלה אשר מגבירה את תנועתיות המעיים, מגבירה הפרשת מיצי עיכול, מפחיתה את כמות הבכי שבוכה התינוק ביממה ומורידה את הסיכון למוות בעריסה.

כדאי להציע לתינוק את השד לכמה זמן שהוא מעוניין וכאשר הוא מתנתק להציע את השד השני. יש תינוקות שירצו שני שדיים בכל האכלה ויש שיסתפקו באחד. לעיתים ירצה התינוק לחזור לשד הראשון לאחר שסיים לינוק מהשני.  

הסתכלי על התינוק ולא על השעון כדי לדעת מתי הזמן להנקה, חפשי את סימני הרעב. אל תשתמשי במוצצים או בקבוקים עד שההנקה מתבססת כדי להימנע מבלבול פטמות ומבזבוז אנרגיה על מציצה (עצה זו לא מתאימה לפגים ולתינוקות ששוהים בטיפול נמרץ). חפשי סימנים שהתינוק אוכל- רעשי בליעה, התינוק מתעורר בעצמו לאכול לפחות 8 פעמים ביממה וישנם 3-4 חיתולים רטובים ביממה.    

 

המפתח- לאפשר לתינוק גישה לשד כשהוא מבקש ולתת לו להתנתק בעצמו מתי שהוא מוכן, אם נרדם לאפשר לו שינה על השד ועיכול רגוע.

הרשמי לניוזלטר להניק

Congrats! You’re subscribed

0528600526

מיה דובינסקי יועצת הנקה 
  • Facebook Social Icon
bottom of page