האכלה נכונה מבקבוק-האכלה תומכת הנקה
top of page

האכלה נכונה מבקבוק- האכלה תומכת הנקה

אימהות מניקות רבות נתקלות בצורך לתת לתינוק תוספת של חלב בבקבוק מסיבות מגוונות, בעת החזרה לעבודה למשל או ביציאה מזדמנת מהבית. השאלה ששואלים הורים רבים במקרה כזה היא "האם התינוק שלי יסכים לחזור לינוק מהשד לאחר שקיבל בקבוק?". החשש הוא שהתינוק יחווה "בלבול פטמות" ולא יחזור ליניקה סדירה.

למעשה אכן קיים סיכון כזה שהתינוק יחווה קושי במעבר בין הבקבוק לשד, מומחים מתייחסים למצב זה כבלבול זרם. בשונה מהטענה שהתינוק מתבלבל בגלל ההבדל בין הפטמות, המושג בלבול זרם מצביע דווקא על השוני בין האופן בו הבקבוק והשד פועלים כגורם המביא להימנעות מהנקה לאחר מתן בקבוק. ניתן להפחית סיכון זה על ידי שימוש בשיטת האכלה תומכת הנקה ובחירה בבקבוק הנכון. לנשים עם פטמות שטוחות או שקועות הסיכון להימנעות מהשד לאחר מתן בקבוק הוא גבוהה יותר ומומלץ להן, במיוחד בימים הראשונים, לבחור בשיטות אחרות למתן תוספת לתינוקן בהתייעצות עם אנשי מקצוע.

בכתבה זו ננסה להוציא את השד מהבקבוק ולהראות כיצד לתת בקבוק בדרך תומכת הנקה. האכלה תומכת הנקה היא שיטת האכלה מבקבוק בה מנסים לדמות את חווית האכילה ככל הניתן לחווית היניקה מהשד.

השד איננו משחרר חלב ביניקות הראשונות של התינוק

אחד הגורמים המרכזיים לבלבול זרם בעת מעבר מהשד לבקבוק מתרחש בשניות הראשונות של ההאכלה.  הבקבוק משחרר חלב מיד עם היניקה הראשונה, לשד, לעומת זאת, נדרשות מספר יניקות של התינוק על מנת לגרות את רפלקס שחרור החלב. כך בעצם התינוק צריך לינוק "על ריק" במשך כמה שניות לפני שהוא מקבל חלב מהשד. לכן כאשר אנו מאכילים בשיטה תומכת הנקה נוסיף שלב גירוי לפני שהתינוק יקבל זרם חלב מהבקבוק. ניתן להוסיף את שלב הגירוי על ידי הטיית הבקבוק מטה, כך ששפתי התינוק סגורות על הפטמה והוא יונק ממנה אך החלב לא יוצא. לאחר 10 שניות של גירוי נאפשר לחלב לזרום מהבקבוק והאכילה תתחיל.

השד איננו משחרר חלב ללא מאמץ מצד התינוק

כאשר התינוק יונק משד עליו לבצע פעולת יניקה על מנת לקבל חלב. לעיתים כאשר מאכילים מבקבוק בדרך לא נכונה, החלב פשוט נשפך לפיו של התינוק מבלי שהוא יצטרך להתאמץ כלל. אחרי האכלה מסוג זה יצפה התינוק גם מהשד לזרום בצורה כזו ויגיב בתיסכול כאשר לא יקבל זרם מתמיד. לכן נרצה להחזיק את הבקבוק בצורה מאוזנת לקרקע, כך שהחלב לא נשפך לתוך פיו של התינוק. כדי לקבל חלב התינוק יצטרך לבצע פעולת יניקה. ככל שההאכלה תימשך נאלץ להטות את הבקבוק מעט כדי שהחלב יגיע לתינוק.  

 

השד משחרר חלב בגלים

מנגנון שחרור החלב מהשד פועל בגלים. לאחר הגירוי הראשוני ישחרר השד חלב במשך זמן שמשתנה מאם לאם (בין דקה לכמה דקות) ואז זרם החלב ייפסק או ייחלש מה שיגרום לתינוק לחזור לפעולת גירוי על מנת שהחלב ישתחרר שוב באותה העוצמה. הבקבוק יכול לשחרר חלב באופן רציף. כדי למנוע בלבול זרם נחקה את מנגנון הפעולה של השד וכמה פעמים במהלך ההאכלה נטה שוב את הבקבוק כלפי מטה כך שהתינוק יונק אך לא מקבל חלב. אחרי מספר יניקות גירוי כאלו נחזיר את הבקבוק למצב מאוזן.

בחירת בקבוק המתאים לאופן היניקה של תינוקות- בקבוקי mOmma של לנסינו וCalma  של מדלה

למניעת קשיים במעבר בין הבקבוק לשד, חשוב לבחור את הבקבוק בעיצוב הנכון. אנו רוצים שהתינוק יבצע פעולה שדומה ככל הניתן לפעולת היניקה מהשד, כך כשהוא יחזור לשד הוא יעשה את פעולת היניקה הנכונה הנדרשת לפינוי חלב מהשד.

בעת היניקה עולה לשונו של התינוק, ומחליקה על פני השד תוך שהיא דוחסת אותו ומותחת את הפטמה. הלשון נעה בתנועה גלית שמטרתה לפנות חלב. ביצוע תנועה זו חשובה להתפתחות האוראלית הטבעית של התינוק ולפינוי חלב יעיל. נרצה להשתמש בבקבוק שמאפשר לתינוק להשלים את הפעולה הגלית של היניקה.  

פטמת בקבוק mOmma של לנסינו לדוגמא מיוצרת מסיליקון רך וגמיש המאפשר דחיסה ומתיחה אופטימלית של הפטמה בתוך הפה. הפטמה בבקבוק לנסינו לא נשארת בצורה קבועה כמו בשאר בקבוקי ההאכלה אלא נדחסת ומתאימה את עצמה למבנה פיו של התינוק הבסיס שלה רחב כך ששפתי התינוק יכולות להשתרבב החוצה ולתפוס חלק ניכר ממנה כפי ששפתי התינוק היונק תופסות את העטרה. בבקבוק calma של מדלה העיצוב מתאים גם הוא לפעולה זו מכיוון שהפטמה מוארכת והבסיס שלה יחסית רחב כך שלשון התינוק יכולה להחליק עליה בצורה גלית. בשני בקבוקים אלו קצה הפטמה יגיע בדיוק למקום הנכון בפיו של התינוק בדומה לפטמה אנושית.  

גם בבקבוק mOmma של לנסינו וגם בבקבוק calma של מדלה הפטמה עשיויה מסיליקון שהוא לא חלק מדי ומאפשר ללשון לנוע על הפטמה ולמתוח אותה לעומק הפה. בקבוקים אלו מצויידים במערכת המונעת יצירת וואקום ובד בבד מונעת כניסת אוויר למערכת העיכול של התינוק.  

הרשמי לניוזלטר להניק

Congrats! You’re subscribed

bottom of page