ואזוספאזם של הפטמה והנקה
top of page

ואזוספאזם של הפטמה והנקה

מה זה ואזוספאזם?

ואזוספאזם (vasospasm) הוא מצב בו בתום ההנקה או כמה דקות לאחריה הפטמה מלבינה בעקבות ירידה בזרימת הדם לפטמה. תופעה זו יכולה להופיע גם במקומות אחרים בגוף כאשר התכווצות פתאומית של כלי דם מונעת מעבר של דם לאותו האיזור. התופעה מתרחשת לעיתים בגלל קור. יש נשים שחוות כאב במצב זה והן מתארות אותו ככאב דוקר ו/או שורף . ואזוספאזם קשור לעיתים לחיבור לא נכון של התינוק לשד, או  לנזק שנגרם לפטמה. ישנן נשים שסובלות מהתופעה ללא קשר לתקינות החיבור.

מצב של ירידה באספקת הדם לאיברים שונים בגוף נקרא סינדרום ריינולדס והוא קיים אצל חלק מהאוכלוסייה ללא קשר להנקה. כאשר המצב קורה בהנקה וגורם לכאב וחוסר נוחות הדבר יכול להפריע מאוד לתהליך ההנקה. כאשר הואזוספאזם מתרחש בגלל נזק לפטמה התופעה יכולה להמשיך גם ימים עד שבועות לאחר שהפטמה מחלימה.     

חשוב להבדיל בין פטריה ובין ואזוספאזם, בשני המקרים התחושה דומה (כאב דוקר ו/או שורף בפטמה אחרי ההנקה). קראי עוד על פטרייה בפטמה. הלבנה של הפטמה מעט זמן לאחר ההנקה היא בדרך כלל רמז שמדובר בואזוספאזם ולא בפטרייה (אין לשלול אפשרות ששתי התופעות מתרחשות יחד והן אכן קשורות זו בזו ולעיתים מופיעות יחד).

נטילת גלולות למניעת הריון המכילות אסטרוגן, נקשרו בהופעת ווזופאזם בפטמה. לאימהות הסובלות מפיברומיאלגיה, לופס, דלקת פרקים, מחלות אנדוקריניות או עברו ניתוחים בשדיים יש סיכוי גבוהה יותר לסבול מוואזוספאזם.

 

איך אפשר להקל?

על מנת להקל על הכאב במצב של ואזוספאזם כדאי לחמם את המקום מיד אחרי ההנקה בעזרת חום יבש (למשל כרית חימום ולא קומפרס רטוב) ולכסות את האזור בבגד מיד לאחר ההנקה. כאשר מניחים את כרית החימום על השד מומלץ לשכב במצב של מנוחה.

ישנן נשים שסובלות מוואזוספאזם בפטמה שעבורן חימום כללי של הגוף על ידי לבישת שכבות נוספות וחימום הבית עוזר להן להקלה.

חשוב לוודא שהחיבור של התינוק לשד הוא עמוק ושלא נוצר חיכוך מתמיד של הפטמה עם החך הקשה של התינוק.

עיסוי אינטנסיבי לשרירי החזה הנמצאים מעל השדיים ומתחת לעצם הבריח אחרי הנקה, כאשר הכאב בפטמה מתחיל, יכול לעזור להקל על הסימפטומים. העיסוי צריך להיעשות מיד אחרי ההנקה.

עיסוי הפטמה עם שמן קוקוס או שמן זית בזמן הרגשת הכאב יכול לסייע.

הימנעי מקפאין וניקוטין, תרופות להצטננות המכילות pseudoephedrine  או  phenylephrine,וגם מגלולות למניעת הריון המכילות אסטרוגן.  

ישנם תוספי תזונה שניתן לקח ונמצאו מועילים במניעה או הקלה על תופעת הואזוספאזם:

ויטמין B6:  מחקרים שונים הראו כי בחלק מהמקרים נטילת ויטמין B6 הביאה להקלה בסימפטומים של ואזוספאזם. מומלץ לקחת את הוויטמין כחלק מקומפלקס המכיל את כל קבוצת ויטמין B וגם ניאצין. תלוי בהרכב טבליית הקומפלקס כמות הוויטמין 6B שהאם צורכת צריכה להיות 100 מ"ג פעמיים ביום. כך שאם כל טבליית קומפלקס מכילה 50 מ"ג של ויטמין B6 היא תצטרך להתאים את הכמות כך שתקבל 100 מ"ג פעמיים ביום. אם לא מורגשת הקלה בסימפטומים תוך שבוע אפשר להפסיק ליטול את הוויטמין.

מגנזיום: מומלץ לקחת את המגנזיום בשילוב סידן. 300 מ"ג מגנזיום פעמיים ביום ו 200 מ"ג סידן פעמיים ביום.  

היוועצי עם רופאת המשפחה לפני התחלת הטיפול בתוספי תזונה.

הרשמי לניוזלטר להניק

Congrats! You’re subscribed

bottom of page