עובדות מדהימות מתחקיר התו הלבן
top of page

עובדות מדהימות מתחקיר התו הלבן

tavTeken-06.png

לקראת דירוג בתי החולים במסגרת התו הלבן נערך סקר עליו ענו 1400 נשים מכל הארץ שילדו השנה בכל בתי החולים בארץ. כשהנתונים מתוך הסקר התקבלו, נתגלו מספר מגמות מעניינות שעלו מתוך התשובות של האימהות. בנוסף בשיחות עם מתאמות ההנקה שאחראיות על ההנקה בבתי החולים בארץ התגלה עוד מידע מעניין.

 

הקורונה עשתה טוב להנקה

משיחות עם מתאמות ההנקה עולה תמונה מאוד מעניינת לגבי השפעת הנהלים שנהוגים בעקבות התפרצות נגיף הקורונה, על ההנקה בבית החולים. חלק מהמתאמות סיפרו שבעקבות כך שנאסרה כניסת מבקרים, ליולדות היה זמן רב להשקיע בהנקה. אחת המתאמות סיפרה שהיא שומעת לעיתים קרובות מהיולדות שלא נעים להן להניק ליד המבקרים ולכן הן לא מוצאות זמן להנקה ובוחרות בפורמולה.

המתאמות סיפרו שנוכחות דלה של מבקרים משמעותה גם זמן רב יותר להדרכה בנושאים שונים וגם בהנקה. כשאין מבקרים שמכלים את זמנה של היולדת יש לה זמן להיקשר אל תינוקה ולבנות מחדש את התא המשפחתי. כך, כאשר הם חוזרים הביתה הם מגיעים עם מיומנות גדולה יותר.

בנוסף בבתי חולים רבים בוטלה התינוקייה לתינוקות בריאים שאימם בריאה. (תינוק בריא לאם בריאה? אין לי מה לחפש בתינוקייה!) כשהתינוק לצד אמו בכל שעות היממה ההנקה מתחילה על הצד הטוב ביותר. היולדת הולכת הביתה כשהיא מיומנת בטיפול בתינוקה ומרגישה ביטחון בתפקידה החדש.

Newborn

בית החולים המוביל בתחום ההנקה בישראל הוא בית החולים סנט ג'וזף במזרח ירושלים

בית החולים סנט ג'וזף הוא בליגה אחרת בתחום ההנקה והטיפול בתינוק. בבית החולים התחילו בעבודה לקראת קבלת הסמכה של בית חולים ידידותי לתינוקות מטעם יוניסף וארגון הבריאות העולמי על כל המשתמע מכך. כל צוות בית החולים (כולל כוחות עזר והשומר בפתח) עברו הסמכה של ארגון הבריאות העולמי שכוללת בין השאר את נושא ההנקה. בית החולים לא מחלק פורמולה להורים מכיוון שהם רואים בפורמולה תרופה לכל דבר, רק אחות מוסמכת לתת אותה לתינוקות (אלא במקרים מיוחדים). בבית החולים אין תינוקייה לתינוקות בריאים שאמם במצב בריאותי טוב. התינוקייה נשמרת רק עבור התינוקות והיולדות שזקוקים לכך מבחינה רפואית. נותר רק לקוות ששאר בתי החולים בישראל ילכו בעקבותיו של סנט ג'וזף.  

האם הנקת בחדר לידה מול האם התינוק נשאר ל

הנקה בחדר לידה הבסיס להנקה מוצלחת

החשיבות של השעתיים הראשונות שאחרי הלידה להנקה ידועה כבר ודובר עליה רבות במחקרים. גם הסקר הנוכחי חיזק את הדגש הרב שיש לשים על הנקה וסחיטת קולוסטרום כבר בחדר הלידה.

אימהות שהניקו בחדר לידה פחות נטו להשאיר את תינוקן בתינוקייה

אימהות שהניקו בחדר לידה דיווחו על אחוזים נמוכים בהרבה של השארת תינוקות בתינוקייה למשך הלילה. זאת לאחר שנעשה סינון לתינוקות שנזקקו להשגחה בתינוקייה. ייתכן שהאימהות שהניקו בחדר לידה הרגישו יותר עצמאיות בטיפול בתינוקן ואולי גם הרגישו פחות בנוח להיפרד מתינוקן למשך הלילה בגלל שתהליך ההיקשרות הקשור בייצור הורמונים מסויימים התחיל בצורה טובה יותר. היות שרוב בתי החולים מציעים ומעודדים הנקה בחדר הלידה עצם הבחירה להניק שם לא משקפת ערכים אחרים של היולדת סביב ההנקה או את הבחירה אם להניק או לא בהמשך.

האם הנקתי בחדר לידה לעומת האם התינוק קיב

היולדות שהניקו בחדר לידה דיווחו על פחות האכלה בפורמולה (בסינון לתינוקות שנזקקו לכך מבחינה רפואית).

כשההנקה מתחילה כבר בחדר הלידה, יש סיכוי נמוך יותר שיולדות יזדקקו לפורמולה בהמשך. התבססות ההנקה היא טובה יותר וכמויות החלב גדולות יותר בהמשך. יולדת שמסיבה כלשהיא לא יכולה להניק בחדר לידה יכולה להשיג יתרונות דומים עבור ההנקה שלה אם תסחוט את הקולוסטרום (החלב הראשוני) בתוך שעתיים מהלידה. 

האם הציעו לי סיוע בהנקה בחדר לידה מול הא

מהדיווח של היולדות לגבי הנקה בחדר לידה ניתן לראות שבקבוצה שהציעו לה סיוע בהנקה בחדר הלידה אחוזי ההנקה בחדר הלידה גבוהים הרבה יותר מאלו שלא הציעו להן סיוע בהנקה.  

האם הנקתי בחדר לידה מול אחוזי הנקה בלעדי

נשים שדיווחו שהניקו בחדר לידה, דיווחו גם על אחוזים גבוהים יותר של הנקה בלעדית (ללא פורמולה) בהמשך. ההבדל הזה נותר זהה גם לאחר שנוכו מהנתונים לידות קיסריות (בהנחה שלידה בניתוח קיסרי עלולה להשפיע על התחלת ההנקה) וכן תינוקות שנזקקו להשגחה רפואית בימים שלאחר הלידה.

לילה בתינוקייה- השפעות מרחיקות לכת?

האם נשאר לילה בתינוקייה לעומת אחוזי ההנק

אימהות שדיווחו כי השאירו את תינוקן ללילה בתינוקייה דיווחו על אחוזים נמוכים יותר של הנקה בהמשך.

האם התינוק קיבל פורמולה בבית החולים מול

נראה מדיווחי היולדות שתינוקות שנשארים לילה בתינוקייה מקבלים יותר פורמולה מכאלו שלא, הדבר מתיישב גם עם ההגיון מכיוון שתינוקות אלו מופרדים מאמם. מה שמעניין הוא שיולדות שתינוקן קיבל פורמולה בבית החולים מדווחות אחר כך שהן פחות מרוצות מההנקה שלהן באחוזים בולטים.

האם הציעו עור לעור מול פורמולה בבית החול

מגע עור לעור (כששמים את התינוק על האמא כששניהם ללא בגדים במגע מלא זה עם זה)

גם על בנקודה זו עסקו מחקרים רבים וניתן לראות שגם בסקר הנוכחי הדברים אוששו. למשל, תינוקות ששהו במגע עור לעור בחדר הלידה קיבלו פחות תמ"ל במהלך האשפוז.

היולדות ששהו במגע עור לעור עם תינוקן גם נזקקו לפחות סיוע בהנקה בלילה מה שאולי מצביע על כך שהן הסתדרו בהנקה מה שעוד חשוב לשים לב אליו בטבלה הבאה הוא שיולדות זקוקות לסיוע בהנקה בלילה! כמעט באף בית חולים השירות הזה לא ניתן.

האם עשיתי עור לעור.png

קרוב ל 90 אחוז מהיולדות רוצות לקבל ייעוץ הנקה בבית החולים

ייעוץ הנקה, מסתבר איננו רק למי שאיננה מסתדרת בהנקה. הרוב הגדול של היולדות מעוניינות בייעוץ הנקה. גם משיחות עם מתאמות ההנקה בבתי החולים עולה ששביעות הרצון של היולדות מבית החולים תלויה מאוד בייעוץ ההנקה. ייעוץ ההנקה הוא אחד הדברים המרכזיים עליו היולדות מדברות בטפסי שביעות רצון, לחיוב ולשלילה.

הרשמי לניוזלטר להניק

Congrats! You’re subscribed

האם רצית לקבל ייעוץ הנקה בבית החולים.png
bottom of page