תחשבו טוב טוב לפני שאתם פונים לייעוץ שינה
top of page

עובדות חשובות על שנת תינוקות

העתק - הדבק ובכי מדוד

באחת מקבוצות האימהות שהיו חבל ההצלה שלי בימים שאחרי הלידה, הגיעה יום אחד לבקר יועצת שינה כדי לדבר על שנת תינוקות ולתת כמה טיפים. כשערערתי על אחת מהאמיתות שלה, היא הזדעקה בקול מלא חשיבות עצמית "בשביל מה למדתי חצי שנה??" פה חשדתי. 

 

כאמא עייפה שכל כך רצתה שהגוזלית הקטנה שלה תיתן לה קצת לישון לא התייאשתי והחלטתי לחפש אדם מקצועי בתחום השינה.

 

כך קרה שהגעתי לאחת הפגישות הטראומטיות ביותר שהיו לי בנושא ההורות. אני ובנזוגי קבענו פגישה עם גברת שהיא שם דבר בנושא השינה בעלת התואר MA, עם אתר מרשים ומלא בהמלצות.

המומחית אמרה לי שאני הופכת את הבת שלי לנכה אם אני מאכילה אותה בלילה בגיל שלושה חודשים. היא המשיכה להסביר לנו שנכות היא תלות וכל עוד הקטנה תלויה בשד שלי כדי להירדם יש לה נכות. יצאנו משם מבולבלים ופגועים.

 

בסוף, המסע שלנו לקח אותנו לפסיכולוג קליני שהוא גם מומחה לשינה. הוא ייעץ לנו להחליט על תכנית שתהיה הכי נכונה עבור המשפחה שלנו ולדבוק בה בזכותו ובזכות העקשנות למצוא את הדרך הייחודית לתינוקת שלי, למדתי לסמוך על האינסטינקטים שלי ובחרתי בדרך שהיתה נכונה לי.

 

ייעוץ שינה בגישה הוליסטית היקשרותית 

בימים שעברו מאז גיליתי ולמדתי את שיטת ייעוץ השינה בגישה הוליסטית היקשרותית. כיועצת בגישה הזו אני שומרת בחרדת קודש על ההיקשרות הבטוחה של הקטנטנים להוריהם ולא מעודדת בכי מדוד (5 דקות , 2 דקות וכו) או שיטות העתק הדבק שמתייחסות לכל התינוקות כאילו היו זהים. 

לאחרונה שני תינוקות מתחת לגיל חודש הגיעו לחדר המיון בגלל ייעוץ שינה שמטרתו הייתה לגרום להם לישון לילה שלם. התינוקות התייבשו והזדקקו לאינפוזיה. אז הבנתי שצריך לחשוף בפני ההורים שההתעוררות בלילה היא תקלה בעיצוב של התינוקות אלא פיצ'ר חשוב ומשמעותי שתינוקות נולדים עמו מסיבה טובה. 

אנחנו עייפים, מאוד. כל מה שאנחנו רוצים זה שנת לילה טובה, כדי להיות הורים טובים. השנה הראשונה של תינוק היא אולי המאתגרת ביותר בחיים עבור ההורים. אז ברור שנקשיב לכל מי שיציע פתרון. העובדות שאספתי כאן נטועות עמוק במחקרים עדכניים והן יכולות לעזור לשאוב כוח מהידיעה שאתם עושים לתינוק שלכם שירות אדיר בכך שאתם נענים לצרכים שלו. העובדות האלו יראו לכם שהשינה תגיע ושזהו מצב זמני בלבד.  

 

1. יותר מ 80% מהתינוקות מתעוררים בלילה בגילאים 6-12 חודשים

מחקר שנעשה בארצות הברית על ידי מחלקת בריאות הציבור האמריקאית מצא שרובם המוחלט של התינוקות ממשיכים להתעורר בלילה עד גיל שנה לפחות, בין אם הם מקבלים הזנה כלשהי בלילה ובין אם לא. בנוסף לכך במחקר אחר 8 מתוך 10 אימהות דיווחו שהן מאכילות את התינוק שלהם לפחות פעם בלילה גם בגילאים אלו.

 

2. תינוקות צריכים לאכול בלילה, אין קשר בין אופן ההזנה לדפוסי השינה. 

בחודשים הראשונים האכילה בלילה חיונית להתפתחות התינוק. הוכח במחקרים שהקיבה של התינוק קטנה ומתרוקנת במהירות. גמילת לילה ושינה למשך כל הלילה הן אבני דרך התפתחותיות וכל ילד מגיע אליהן בזמן אחר ממש כמו הליכה או דיבור. גם אם לא תעשו כלום בסופו של דבר הילד שלכם ישן כל הלילה. ילדים נגמלים מאכילה בלילה ללא קשר למקום השינה (בלינה משותפת או במיטה נפרדת). בנוסף, הוכח שאין קשר בין מה שהתינוק אוכל (פורמולה או הנקה) או כמה הוא אוכל ובין דפוסי השינה שלו. גם תוספת של דייסה לחלב לא תשנה את דפוסי השינה

3. התינוק מעצב את כל התפיסה שלו לגבי העולם בחודשים הראשונים לחייו

פסיכואנליטיקאים מדברים על כך שהתינוק לא מבדיל בין עצמו ובין העולם. הוא עוד לא התוודע לגבולות גופו. הוא לא יודע שיש שד שנותן לו תזונה. יש לו צרכים ואם העולם נענה לצרכיו הוא מפתח ביטחון בעולם. לעומת זאת, אם לא נענים לצרכיו הוא לא רואה את העולם כמקום בטוח. המוח של התינוק ממשיך להתעצב בשנה הראשונה והחוויה שלו משפיעה על המבנה של המוח ועל התפקוד שלו לאורך כל החיים. אם נבחר להתעלם מצרכיו לאוכל וקרבה בלילה אנו עלולים לעצב באופן מאוד מסויים את התפיסה שלו לגבי העולם.   

4. מוחו של התינוק רגיש לבכי

כאשר תינוק בוכה משתחררים בגופו הורמוני סטרס. מחקרים הראו שהורמונים אלו משנים את מבנה המוח של התינוק. בכי ארוך וממושך משחרר כמות גדולה של ההורמונים הללו. לכן אנו מתוכנתים ביולוגית להגיב לבכי של תינוק ולהפסיק אותו במהירות האפשרית. 

 

5. תינוקות צריכים עזרה בכדי להירדם

ברחם, התינוק ישן כשאמו זזה והסתובבה במשך היום כיוןן שתנועותיה הרדימו אותו. בלילה, כשהאם נחה הוא התעורר לפעילות. התינוק נולד רגיל לתנועה הזו ויש לו צורך שיניעו אותו כדי להירדם. אם תרדימו את תינוקכם בידיים אין חשש שהוא "יתרגל" לכך - כי הוא כבר רגיל. כל שיטה חדשה שתציגו עכשיו (כמו להירדם בעריסה במצב סטטי) הוא ההרגל החדש(!). תינוקות ישנים במחזורי שינה קצרים (50-60 דקות) לעומת מבוגרים שישנים במחזורי שינה ארוכים יותר (כ- 90 דקות) כאשר התינוקות מתעוררים הם לעיתים זקוקים לעזרה כדי לחזור לישון (תנועה, הנקה, מגע) ולעיתים לא יעברו ממצב של שינה קלה לערות אלא ימשיכו לעוד מחזור שינה. כל התינוקות מסוגלים להמשיך לעוד מחזור שינה וכל התינוקות זקוקים לעיתים לעזרה כדי להיכנס שוב למצב של שינה, תפקידנו להיענות לצורך שלהם.  

6. להתעוררות בלילה יש יתרונות הישרדותיים

תינוקות מתוכנתים על ידי הטבע לישון בצורה שונה ממבוגרים ולהתעורר הרבה. כשאנחנו מנסים לעודד אותם לישון כל הלילה אנחנו עלולים לסכן אותם. תינוק שישן כל כך עמוק שהוא לא ירגיש רעב או תינוק שלא יוכל להרגיש שקר לו, אלו תינוקות ששנתם העמוקה מסכנת אותם. ההתעוררות היא צורך הישרדותי שמבטיח שהתינוק יקבל מענה לכל הצרכים שעולים לו במהלך הלילה.

 

7. להתעוררות בלילה יש יתרונות התפתחותיים

שנת  REM היא מצב שינה קלה שייחודי ליונקים. תינוקות רכים חווים יותר שנת REM בגלל שהיא מתרחשת קרוב למצב הערות והם מתעוררים יותר בלילה. במצב זה המוח מתפתח יותר מאשר בשינה עמוקה. בשנת REM זרימת הדם למוח מוכפלת ונוצרים קשרים עצביים חדשים. לכן מומחים מסבירים שתינוקות שמתעוררים יותר בלילה הם בעלי מוח מפותח יותר (עכשיו אתם אומרים לעצמכם - "אם כך אז התינוק שלי צריך להיות ממש חכם!")   

 

8. אין דבר כזה "הרגעה עצמית"

מטרתם של חלק מייעוצי השינה היא שהתינוק ירגיע את עצמו ויחזור לישון ללא תלות בהורה או בגורמים אחרים. לשם כך נמנעים ממנו גורמי העזרה עד שהתינוק בעצם מתייאש ומפסיק לבקש אותם. התינוק לא למד להרגיע את עצמו, הוא התייאש מכך שצרכיו ייענו.

 

9. אז מתי כן נישן בלילה?

האם כל התינוקות זהים? ברור שלא. שני תינוקות באותו הגיל יכולים להיות במקומות שונים על ציר ההתפתחות. כל הדברים שנאמרו במאמר זה הם נכונים לגבי תינוקות אפילו בגיל שנה.

שני גורמים ישפיעו על תזמון ההעתערבות בדפוסי התינוק בשיטה עדינה, אחד הוא הבשלות של התינוק והשני הוא המצב המשפחתי. למשל לא כדאי להפסיק הנקת לילה לפני גיל שנה אם רק אפשר. עוד דוגמא היא שלא כדאי להיכנס לתהליך ייעוץ שינה לפני גיל 4.5 חודשים כשבדיוק יש שינוי התפתחותי גדול שמשנה את הרגלי השינה בדרך כלל.  כשמסתכלים על המשפחה כיחידה אחת שלכל חבר בה יש השפעה על האחרים אפשר להבין למה חשוב להתחשב בכל חברי המשפחה ולהענות לצרכים של כולם באופן מיטבי. אם אחד או שני ההורים נמצאים במשבר או שיש אחים שצרכיהם נכנסים למשוואה זה יכול להביא להתערבות מוקדמת יותר בשנת התינוק כמובן מבלי לפגוע בהיענות לצרכיו. 

Parents with Child

10. מתי לא כדאי לנסות לעצב את השינה?

הוכח במחקר ישראלי כי תחילת הזחילה משבשת את שנת התינוק ומביאה ליותר התעוררויות בלילה. בקיעת השיניים עלולה לשבש את השינה גם כן. לכן כדאי לדחות את ניסיונות עיצוב השינה לאחר שלב הזחילה. תחילת השילוב של מוצקים בתפריט התינוק מביאה גם כן להגברת ההתעוררות בלילה לתקופה מסוימת. מחלות, חיסונים, הזזת השעון ושינויי מזג אוויר יהיו גורמים נוספים אשר ישפיעו על שנת התינוק.

השתתפו בהכנת הכתבה: 

תמר דבורי, מדריכת הנקה ומנהלת האתר leda בית לנשים בהריון .

דברת מרציאנו, מדריכת הנקה.

ענת קינן, מדריכת הנקה.

7I3A7429.JPG

רוצים שיפור בתחום השינה? אני כאן בשבילכם!

קצת עלי: אני מיה דובינסקי, יועצת הנקה מוסמכת IBCLC ויועצת שינה בגישה הוליסטית באזור המרכז ובאזור השרון. אני עובדת עם קופת חולים כללית. חלק מצוות יועצות ההנקה של בית הולים איכילוב. התקשרי אלי לקבוע פגישה כדי שנראה כיצד אפשר להקל בתחום השינה של הפיצקי שלכם: 0528600526.

bottom of page