בתי חולים באזור ירושלים
בתי חולים בדרום
פוסטים פופולרים
דברים מדהימים שאפשר לעשות עם חלב אם
4 דקות קריאה
עובדות מדליקות על הנקה בשנה השנייה
3 דקות קריאה
הדסה הר הצופים
בית החולים הר הצופים זכה לשלוש טיפות מתוך חמש במדד ההנקה עם 14 מתוך 30 נקודות תוכלו לראות את הדירוג כאן.
בבית החולים כ 7,200 לידות בשנה
יתרונות
גישה הוליסטית
בהר הצופים יש גישה הוליסטית לפיה יש משמעות גדולה לכך שהאחות המטפלת ביולדות תהיה זו שנותנת את ייעוץ ההנקה. ניכר שערך ריכוז הטיפול בידי אדם אחד מוביל את גישת הטיפול גם בהנקה. הגישה הזו מאפשרת לעבודה יעילה ולא מסורבלת בטיפול בצרכיה של היולדת.
שאיבת חלב אם
בהדסה הר הצופים יש גישה מאוד נוחה למשאבות. כל יולדת שצריכה לשאוב ואיננה ניידת יכולה לקבל משאבה לחדרה. בית החולים נותן סטים לשאיבה על פי הצורך וכן מעודד את היולדות להביא את המשאבה שלהן לבית החולים על מנת לקבל הדרכה לגבי השימוש בה.
סיוע בהנקה בחדר לידה
בסקר היולדות שנערך על מנת ליצור את מדד התו הלבן נרשם האחוז הגבוהה ביותר בארץ של סיוע בהנקה בחדר לידה בבית החולים הר הצופים. ניכר כי בבית החולים רואים חשיבות רבה בעניין זה.
הכשרת צוות
צוות אחיות התינוקייה עובר השתלמות נרחבת בנושא הנקה ומתלווה ליועצת ההנקה לשלושה ימים מלאים, דבר שלא מתקיים בבית חולים אחר. בכל ישיבת צוות של צוות האחיות מקדישים 10 דקות לנושא ההנקה.
חסרונות
צוות יועצות ההנקה
מכיוון שלא כל האחיות במחלקות היולדות, פגייה, חדר לידה ותינוקייה הן יועצות הנקה, ואפילו לא שליש מהן, הכיסוי של שעות ייעוץ ההנקה איננו יכול להיות מלא. בבית החולים יש רק יועצת אחת בבוקר שישה ימים בשבוע שמגיעה מעל הסידור, אך ורק למשימה של ייעוץ הנקה. אם היו משמרות נוספות רק לעניין ההנקה, בנוסף לאחיות מופקדות אשר עסוקות במשימות רבות אחרות הדבר היה מועיל לקידום הנקה בבית החולים. מספר יועצות ההנקה במשמרת נמוך מזה שיש בחלק מבתי חולים אחרים בארץ. ניתן לשלב בין שימת דגש לכך שהאחות המופקדת שמטפלת ביולדת תהיה יועצת הנקה בנוסף לכך שתהיה נוכחות בכל משמרת בוקר וערב בכל ימות השבוע יועצת הנקה שתפקידה לעסוק אך ורק בהנקה.
תמ"ל
אחיות התינוקייה אינן מונחות להאכיל את התינוק על פי הכמות המומלצת ליממה דבר שיכול להוביל להאכלת יתר. התמ"ל איננו מוגש להורים מדוד אלא ניתן להם בקבוק מלא, דבר שמביא גם הוא להאכלת יתר ופוגע בפוטנציאל ההנקה.
טיפול בפוטותרפיה לתינוקות עם צהבת
העובדה שלא ניתן לעשות פוטותרפיה לצד מיטת האם מוסיפה עוד מחסום ואתגר לאימהות של תינוקות בטיפול לצהבת שמעוניינות להניק. כאשר האם נמצאת ליד תינוקה ובמידת האפשר מניקה אותו על פי דרישה, ההנקה מתקדמת הרבה יותר טוב. רוב בתי החולים בארץ כבר מאפשרים פוטו לצד מיטת האם ואפילו תוך כדי הנקה.
סחיטת קולוסטרום והנקה בחדר התאוששות לאחר ניתוח קיסרי
בית החולים יכול לשים דגש יותר על התחום הזה שמאוד משמעותי להצלחת ההנקה לאחר ניתוח קיסרי. במידת האפשר סחיטת קולוסטרום צריכה להיות נוהל בחדר התאוששות בשל גוף ההוכחות הנכבד שתומך בפינוי קולוסטרום בשעה הראשונה לאחר הלידה ככלי לשיפור תפוקת החלב וההנקה. גם הנקה בטווח של שעתיים מניתוח קיסרי היא משמעותית ביותר ולא שמים על כך מספיק דגש.
הדסה עין כרם
בית החולים הדסה עין כרם זכה לשלוש טיפות במדד ההנקה של התו הלבן עם 16 מתוך 30 נקודות. תוכלו לראות את פירוט הניקוד כאן.
בבית החולים כ 9,000 לידות בשנה.
יתרונות
ריכוז טיפול
בבית החולים הדסה עין כרם עובדים בשיטת ריכוז הטיפול בה אחיות התינוקייה ואחיות מחלקת היולדות הן חלק מצוות אחד שמטפל באם וביילוד במקביל. אחות אחת אחראית גם לתינוק וגם ליולדת כך שהיא יכולה לראות את שניהם כדיאדה ולטפל בצרכיהם בצורה הוליסטית.
משאבות חלב אם
לבית החולים כמות גדולה של משאבות כך שהן זמינות לכל יולדת גם אלו שאינן ניידות וצריכות לשאוב בחדרן.
האכלה על פי דרישה בתינוקייה
במקרה בו ישנם תינוקות שנמצאים בתינוקייה ולא לצד אמם, משתדלים בבית החולים הדסה עין כרם להאכיל אותם בפורמולה על פי דרישה וסימני רעב ולא על פי השעה. זוהי גישה חדשנית וברוב בתי החולים האחרים נהוגה האכלה על פי שעות.
הדרכה בנושא ייעוץ הנקה למתמחים ברפואות ילדים
המתמחים החדשים בתחום רפואת הילדים בהדסה עין כרם יעברו מעתה הדרכה נרחבת בנושא הנקה הכוללת יום התלוות ליועצת הנקה בתפקידה. הדרכת רופאים בנושא הנקה היא חיונית לקידום ההנקה בישראל ויש חשיבות גדולה לעבודה עם המתמחים בנושא.
חסרונות
צוות יועצות הנקה
בבית החולים הדסה עין כרם יש חצי תקן לייעוץ הנקה אשר מוקדש לתפקידה של מתאמת ההנקה שמגבה במידת הצורך את שאר הצוות בנושא זה. ברוב שעות היום האחות המופקדת על האם והתינוק אחראית גם על נושא ההנקה. הרעיון שהאחות המופקדת תהיה יועצת הנקה הוא נכון ומתאים לגישה ההוליסטית של הדסה לפיה יש כתובת אחת ליולדת בכל הנושאים. זה היה עובד נהדר אילו כל צוות הסיעוד היו יועצות הנקה מוסמכות, אך לא כך. כל עוד רוב האחיות אינן יועצות הנקה, אין פה פעולה לפי ערך של טיפול הוליסטי אלא פשוט מחסור בתקנים שיש צורך לתקנו בהקדם. משרד הבריאות יכול להוסיף להדסה (הר צופים ועין כרם גם יחד) תקנים נוספים של ייעוץ הנקה כמו בבתי חולים גדולים אחרים בארץ. כך יהיה ליולדת גם את האחות המופקדת שלה כיועצת הנקה וגם יועצת הנקה שבאה אך ורק לעסוק בנושא ההנקה שהוא תחום מופרד וייחודי שדורש זמן רב ומשאבי ידע נרחבים.
פוטותרפיה לצד מיטת היולדת
בית החולים מאפשר טיפול באור לצד מיטת האם ליולדות במחלקת אפס הפרדה, מכאן שיש הכרה בחשיבות העניין בבית החולים, אם כך אין סיבה שהדבר לא יתאפשר לכל היולדות.
סנט ג'וזף
בית החולים סנט ג'וזף זכה לחמש טיפות במדד ההנקה של התו הלבן עם 28 נקודות מתוך 30 תוכלו לראות את הפירוט כאן. בית החולים הוא המדורג גבוהה ביותר בתמיכה בהנקה מכל בתי החולים בארץ.
בבית החולים כ 2,700 לידות בשנה.
יתרונות
יוזמה להכרה כבית חולים Baby friendly
בית החולים סנט ג'וזף נמצא בתהליכים להכרה כבית חולים ידידותי לתינוקות מטעם ארגון הבריאות העולמי ו UNICEF. בתוך מדד זה יש סטנדרט מאוד גבוה לתמיכה בהנקה. בין השאר, כדי לזכות בהכרה זו צריכים כל עובדי בית החולים, כולל סניטרים וכוחות עזר, לעבור קורס מיוחד של UNICEF שנוגע גם בהנקה ומותאם לתפקידו של כל אדם במערך. בנוסף ישנם כללים ספציפיים לגבי חלוקה של פורמולה, אי פרסום תמ"ל וקריטריונים נוספים. כל בית חולים שמקבל הכרה כזו צריך לשים דגש רב על הנקה ועל צרכיו הבריאותיים של התינוק בתחום זה. הכרה זו תעמיד את בית החולים בשורה אחת עם בתי החולים המובילים בעולם בתחום המיילדות.
יחס לפורמולה
בבית החולים מתייחסים לפורמולה כתרופה לכל דבר. אין חלוקה של פורמולה להורים, פורמולה ניתנת רק על ידי אחיות ובמינון מדוד ומדוייק לצרכי התינוק. מתן פורמולה לתינוק איננה בחירת מחדל וייעשו מאמצים רבים לא להגיע למצב כזה, זהו מזון חירום לתינוק.
אפס הפרדה
בבית החולים נהוג ביות מלא כסטנדרט והתינוקייה מיועדת רק לתינוקות בעלי צורך בהשגחה רפואית או כאשר האם איננה מסוגלת מבחינה בריאותית לטפל בתינוקה. הרצף ההורי נשמר באופן מלא מרגע הלידה ועד השחרור ככל שהמצב הבריאותי מאפשר זאת. היולדת לא צריכה לבקש זאת באופן מיוחד. להפך, אם רוצים להשאיר תינוק בתינוקייה יש לבקש במיוחד.
הכשרת צוותים בנושא הנקה
בבית החולים מקפידים שכל הצוות בבית היולדות יעבור הכשרה לגבי הנקה עם רענונים שנתיים, דגש מיוחד מושם על הכשרה לאנשי רפואה הבאים במגע עם התינוק או היולדת.
חסרונות
מספר אנשי צוות
מספר יועצות ההנקה לאלף יולדות איננו עומד בסטנדרט העולמי על פיו נבנה מדד התו הלבן. כדי להגיע לכך בית החולים צריך להוסיף עוד יועצת הנקה בשליש משרה בנוסף ליועצת במשרה מלאה שעובדת כיום.
טיפול אור באפס הפרדה
בבית החולים לא ניתן לעשות טיפול פוטותרפיה לצהבת בחדרה של היולדת. יש חשיבות לכך שהאם תזהה את סימני הרעב מוקדם ותענה לצרכי התינוק באופן יעיל ומהיר על מנת שיוכל לחזור לטיפול הפוטותרפיה בזריזות ולהפיק ממנו את המירב.
שערי צדק
בית החולים שערי צדק זכה לשלוש מתוך חמש טיפות במדד ההנקה של התו הלבן, תוכלו לראות את פירוט הנקודות כאן.
בבית החולים כ 18,000 לידות בשנה.
יתרונות
פרוייקט סחיטת קולוסטרום
בבית החולים שערי צדק מבינים את החשיבות של סחיטת קולוסטרום בשעות הראשונות שלאחר הלידה ובמיוחד לאחר ניתוח קיסרי. בבית החולים מחלקים ליולדות ערכה לסחיטת קולוסטרום ובה כל הציוד הנדרש לסחיטה ואיסוף וכן דפי הסבר. בשערי צדק מקפידים במיוחד על סחיטה כאשר מדובר בפגים. אימהות לפגים מקבלות ערכה כפולה לשאיבת חלב מתוך הבנה שעליהן לשאוב פעמים רבות ביממה.
קורסים בנושא הנקה לצוות רפואי
בשערי צדק מתקיימים מעת לעת קורסים בנושא הנקה אליהם יכולים להצטרף רופאים ואחיות שמעוניינים להרחיב את הידע בנושא. זאת בנוסף לכך שכל אחות חדשה שמגיעה למחלקת היולדות, לתינוקייה או לפגייה מצטרפת ליום חפיפה עם יועצת ההנקה.
משאבות חלב אם
בבית החולים כמות משאבות טובה, המשאבות נמצאות בחדרי הנקה מאובזרים, במידה ויולדת לא ניידת ניתן להביא אליה את המשאבה לחדר. חלוקת סטים לשאיבה היא ללא תשלום.
תינוקות בפוטותרפיה
יולדות שתינוקן נמצא בטיפול אור לצהבת מקבלות עדיפות בתור ליועצת ההנקה. הטיפול בפוטו מקשה מאוד על ההנקה ולכן חשוב שיולדות אלו יקבלו סיוע. טוב עשו בבית החולים ששמו דגש על העניין.
חסרונות
שאלון קבלה
בשאלון הקבלה נשאלת היולדת האם היא רוצה להניק בלילה. שאלה זו מציגה את ההנקה בלילה כאופצייה שטבעי לא לבחור בה. ההנקה בלילה מאוד חשובה להתבססות חלב האם ולייצור תקין של חלב ולכן חשוב שבית החולים יעודד אותה. האידיאל מבחינת התבססות ההנקה זה שתינוק יהיה לצד אמו בכל שעות היממה.
צוות יועצות ההנקה
יחסית למספר היולדות לבית החולים חסרים תקנים של יועצות הנקה, על משרד הבריאות להוסיף לבית החולים תקנים על מנת שיוכל לענות על הצורך שקיים. בבית החולים יש ערבים בשבוע בהם אין משמרת של יועצת הנקה.
תנאים למלווה
האפשרות שמלווה ישאר לצד היולדת בכל זמן היא משמעותית לא רק להצלחת ההנקה אלא לקידום מצבה הבריאותי והנפשי של היולדת. בבית החולים זו איננה ברירת המחדל שמלווה ישאר לצד היולדת.