המדריך להתמודדות עם ריפלוקס
top of page

המדריך להתמודדות עם ריפלוקס

Newborn Baby

ריפלוקס זו תופעה שבה מזון מהקיבה עולה חזרה אל הוושת ומעורר תחושה של צריבה בגלל חומצות הקיבה. ריפלוקס יכול להיות מלווה בפליטות מרובות אך יכול להתקיים גם מבלי שתהיה פליטה משמעותית. ריפלוקס ללא פליטות משמעותיות מכונה ריפלוקס סמוי. ריפלוקס נפוץ יותר אצל פגים, גם אלו שנולדו בשובות יחסית מאוחרים של ההריון אך לפני שבוע 37. אצל חלק מהתינוקות ריפלוקס יתבטא באודם וגירוי בגרון.

ריפלוקס יכול להופיע יחד עם או להיגרם מתופעות אחרות כגון יתר חלב אם ואלרגיה לחלב פרה. תוכלי לקרוא כאן על התמודדות עם יתר חלב.

כיצד מאבחנים ריפלוקס

ריפלוקס יאובחן כאשר תינוק פולט פעמים רבות ביום ובדרך כלל פליטה של כמות גדולה של מזון (לפעמים מתייחסים לזה כפליטה בקשת). פליטה תיחשב לבעיה רק אם היא גורמת לתינוק לחוסר נוחות או לעיכוב בהתפתחות ובעליה במשקל. תוכלי לקרוא עוד על כך כאן. ניתן לאבחן ריפלוקס ללא פליטות על ידי בדיקה של הגרון, אודם משמעותי יצביע על צריבה מחומצות קיבה שעולות אל הוושת.   

תינוק שיש לו ריפלוקס יהיה מאוד חסר שקט ברוב היום, לרוב יסרב לשכב על הגב מכיוון שמצב שכיבה מחמיר את הריפלוקס. התינוק יבכה הרבה וירצה להיות מוחזק על הידיים ברוב הזמן. לרוב נראה הקלה בסימפטומים של ריפלוקס עם ביסוס המזון המוצק בגיל 6 חודשים והלאה. 

Mother Holding Baby

איך מקלים?

תרופות שנועדו להקלה על חומציות מיצי הקיבה שעולים עם החלב (כמו זנטק ולוסק) יעזרו להתמודד עם הסימפטומים של הריפלוקס אך לא יטפלו בשורש הבעיה. לפני טיפול תרופתי אני מציעה להשתמש בשיטות נוספות שאני מציעה כאן שחלקן נועדו להקלה על סימפטומים ואחרות למניעת התופעה.

שכיבה ושינה

כדי להקל על התינוק כדאי להגביה את כל המשטחים עליהם מניחים אותו. אפשר להניח כרית קטנה מתחת למזרן או קלסר משרדי שייתנו קצת זווית וימנעו מצב של שכיבה. חשוב להניח את ההגבהה מתחת למזרון כדי למנוע סכנת חנק.  

תינוקות עם ריפלוקס ישנו יותר טוב על הבטן, לפי הוראות משרד הבריאות אפשר להניח לשינה על הבטן רק בהשגחה.

שהות בפוף כמובן בהשגחה יכולה להיות מאוד נעימה לתינוקות שסובלים מריפלוקס, הם גם יכולים לישון שם בהשגחה. הרעיון הוא שאפשר לעצב את הפוף כך שהתינוק יהיה במנח יחסית עומד. חשוב לשים לב שהסנטר לא צמוד לבית החזה ושנתיב האוויר של התינוק פתוח.

מנשא הוא הצלה עבור הורים עם ריפלוקס שתינוקם דורש להיות המון על הידיים. בעזרת המנשא אפשר לרוב להשיג יותר זמן שינה רצוף.

הנקת תינוקות עם ריפלוקס- שיטות להקלה

תנוחת הנקה

מומלץ להניק תינוקות עם ריפלוקס בתנוחות אנכיות שהראש גבוהה מהרגליים. אלו תנוחות שיאפשרו למזון לרדת במקום לעלות וכן יאפשרו נשימה מסודרת יותר מכיוון שבתנוחות אלו למזון יש פחות סיכוי להישאף לקנה הנשימה. בנוסף מומלץ להישען אחורה כמה שיותר על מנת למנוע זרם חלב חזק מדי ולאפשר לתינוק שליטה בהנקה.

וויסות שומנים

שליטה בכמות השומן בחלב יכולה לעזור להקלה על ריפלוקס. החלב השומני יהיה פחות קל לפליטה. הרבה פעמים רופאים ממליצים על שאיבה של חלב והסמכה בקורנפלור אך לשיטה זו שני חסרונות בולטים: קורנפלור הוא יחסית חסר ערך תזונתי בהשוואה לחלב אך תופס מקום בבטן אז אנחנו מקבלים פחמימות ריקות על חשבון מרכיבי תזונה חשובים אחרים. חסרון שני הוא ששאיבה בלעדית למשך תקופה מסכנת את המשך ההנקה מכיוון ששאיבה היא יותר מאתגרת, כמויות החלב עלולות לרדת ומחקרים מראים שאימהות בשאיבה בלעדית מחזיקות פחות זמן בהנקה.

אפשר להשיג תוצאות דומות להסמכה על ידי הגברת השומן בחלב. סחיטה/ שאיבה קצרה של השד ממש לפני ההנקה תעזור להגברת אחוזי השומן מכיוון שהחלב נהיה עשיר יותר בשומן ככל שהוא מתרוקן מהשד (חשוב להבין, זה לא שהחלב הראשוני הוא ללא שומן או חסר ערך תזונתי, להפך! אך עבור תינוקות עם ריפלוקס עדיף לנסות להגביר את השומן).

ניעור טוב של השד ועיסוי לפני ההנקה יכול לעזור להעלות את כמות השומן בחלב, ישנם אפילו מחקרים שמראים הבדל משמעותי באחוזי השומן לאחר עיסוי וניעור של כמה דקות. השומן הוא דביק וצמיגי ולכן נוטה להידבק אל הצינוריות. עיסוי טוב יכול לעזור לו להשתלב בזרם החלב.

עוד טריק מעולה להעשרת השומנים הוא לשים חלב שאוב במקרר עד שהשומן עולה למעלה ויוצר שכבה מעל הנוזל ואז לאסוף את השומן שהצטבר בעזרת כפית ולתת אותו לתינוק. כפית השומן הקרה מחליקה בגרון ומקלה על הצריבה וגם יושבת בבטן, מפחיתה פליטות ומקלה על כאבי הבטן. 

Mother and Baby

הפחתת הלקטוז בחלב

ריפלוקס יכול להופיע בשילוב עם תופעות אחרות שגורמות נזק למעי כגון אלרגיה לחלב או כתוצאה מתופעות אלו. כאשר המעי לא בריא יכול להיות קושי בעיכול של לקטוז (מה שנקרא "רגישות לחלב" בניגוד ל"אלרגיה לחלב"). החלב העשיר ביותר בלקטוז הוא החלב של שעות הבוקר במיוחד כאשר החלב שופע והכמויות גדולות. לכן, שאיבה דו צדדית לפני ההנקה של הבוקר יכולה לעשות הבדל בכמות הלקטוז שתינוק מקבל. זה גם יכול לעזור עם העלאת אחוזי השומן. השיטה הזו יכולה לעזור במיוחד לתינוקות שסובלים מכאבי בטן וחוסר שקט מוגבר בשעות הערב אז הלקטוז מהבוקר הגיע לתסיסיה בקיבה.   

טיפול ביתר חלב ואלרגיה למזון

התופעות האלו מגיעות לרוב בשילוב עם ריפלוקס והוא יכול להיות תוצר לוואי שלהן. לכן חשוב לבדוק את שני הכיוונים. ייתכן שהתינוק אלרגי למזון כלשהו שאמא אוכלת (בסבירות הכי גבוה חלב פרה) או שלאמא יש יתר חלב או רפלקס שחרור חלב אקטיבי מדי. כאן אני מסבירה בהרחבה על התמודדות עם תופעות אלו.

הקפדה על הוצאת גרעפס

בדרך כלל בהנקה יש פחות צורך להוציא גרעפס. בגלל אופי החיבור ההרמטי של הפה לשד נכנס פחות אוויר ויש סיכוי מופחת לבליעת אוויר בהנקה. תמיד יש סיכוי לכך שאוויר שנכנס מהאף ייבלע ואז כן יהיה צורך בגרעפס אבל במקום לנסות כל הנקה להוציא גרעפס אפשר לעשות זאת רק כשנראה שמשהו מציק לתינוק.

אבל, לתינוק עם ריפלוקס הגישה להוצאת גרעפסים צריכה להיות שונה. בגלל שתינוקות אלו לרוב סובלים גם מגזים כלואים ומבעיות של תזמון היניקה, נשימה ובליעה שלהם כדאי כן לעשות מאמץ מיוחד ולהקפיד על נסיון להוצאת גרעפס בכל פעם. אפשר להחזיק את התינוק חצי שעה אחרי הנקה במצב מאונך או עד שהוא הוציא גרעפס. שיטה טובה להוצאת גרעפס היא החזקה של התינוק כשהכתף של המבוגר לוחצת לו על הבטן או כשהתינוק במצב כמו ישיבה רכונה קדימה על ברכי המבוגר והיד על הבטן שלו. 


האכלה מבקבוק

כשמאכילים תינוק בבקבוק בין אם יש לו ריפלוקס או לא, חשוב להקפיד על האכלה תומכת הנקה עם הרבה יניקה לא תזונתית. במהלך ההנקה התינוק יונק חלק ניכר מהזמן באופן לא תזונתי- יניקות שלא מעבירות חלב. היניקות האלו מגרות את שחרור החלב. בדרך כלל יש שלב לא תזונתי בתחילת ההאכלה ושלב נוסף באמצע. היניקה הלא תזונתית חשובה לעיכול של התינוק, היא מעבירה את המזון בקיבה, מונעת גזים והאכלת יתר.

איך עושים יניקה לא תזונתית על בקבוק? אפשר להטות את הבקבוק מטה בתחילת ההאכלה כדי שהתינוק יינק על ריק במשך כדקה. באמצע ההאכלה כדאי לעשות "הפסקה פעילה" בה התינוק מפסיק לקבל חלב ויונק על ריק. אפשר לתת לתינוק למצוץ את האצבע של מבוגר כשכרית האצבע מופנית כלפי החיך העליון. מציצת אצבע עדיפה על מוצץ לצורך יניקה לא תזונית בגלל שהצורה של האצבע דומה יותר לפטמה וניתן לעצב את הזווית שלה כך שהתינוק יינק במפתח לסת פתוח שדומה יותר להנקה.

הרשמי לניוזלטר להניק

Congrats! You’re subscribed

0528600526

מיה דובינסקי יועצת הנקה 
  • Facebook Social Icon
bottom of page