top of page

גמילה

כלי ליועצות הנקה ואמהות

פוסטים פופולרים

הנקה ומחזור

 

 

8 דקות קריאה

מה יש בחלב אם?

 

6 דקות קריאה

עישון והנקה

 

6 דקות קריאה

מהי גמילה?

גמילה מחלב אם היא תהליך שמתחיל מרגע שבו תינוק מקבל מזון שאיננו חלב אם. בדרך כלל כאשר מדברים על המושג גמילה מתכוונים לשלב שבו התינוק מתחיל לאכול מזון מוצק ומספר ההנקות מופחת. ישנם מקרים שבהם המושג גמילה מתייחס להפסקה מוחלטת של ההנקה.   

 

מתי בני אדם היו אמורים לגמול את צאצאיהם על פי השוואה ליונקים אחרים?

ישנם יונקים שגומלים את צאצאיהם כאשר הם מגיעים לפי 4 ממשקל הלידה. אצלנו לבנים זה קורה בערך בגיל 27 חודשים ולבנות בגיל 30 חודשים. לעומת זאת, ישנם יונקים שגומלים את צאצאיהם כאשר הם מגיעים לשליש ממשקל המבוגר: אצלנו זה קורה בין 4 ל 7 שנים. אפשר גם להשוות זאת לגמילה בטבע על פי גודל הגוף הבוגר. אם מודדים מהו הגודל של הצאצא בזמן הגמילה בהשוואה לגודל המבוגר: בני אדם היו צריכים לפי השוואה זו לגמול בין 2.8 ל 3.7 שנים. אם נלך לפי גמילה בעת הופעת שיני בשר טוחנות כפי שקורה אצל חלק מהיונקים, אצל בני אדם זה מתרחש בין 5.5 ל 6 שנים. זהו אותו פרק זמן בו הגוף מגיע לחיסוניות הבוגרת שלו. 

אנו מבינים מההוכחות שאילו היינו חיים בטבע לא היינו גומלים את צאצאינו לפני גיל שנתיים וחצי לפחות. העולם המודרני מאפשר לאדם לגמול לפני גיל זה מבלי לסכן את צאצאיו. אך יתרונות ההנקה נכונים לילד בן שלוש כמו שהם נכונים לתינוק בן שלושה חודשים (לקריאה נוספת: עובדות מדליקות על הנקת פעוטות) . בחברה שלנו נהוג להתחיל תהליך הדרגתי של גמילה כבר מגיל 6 חודשים כשמתחילים לשלב מוצקים. לא מומלץ לשלב מזון מוצק לפני גיל זה.

יש כאלו שגומלים קודם מסיבות שונות ואז משתמשים בתחליפי חלב אם. כאשר יש לך אפשרות להחליט והגמילה לא הכרחית מסיבות שלא תלויות בך כדאי לגמול בזמן בו את מרגישה שהדבר מתאים ונכון.

 את תרגישי מתי הזמן הנכון עבורך לגמול. כל יום של הנקה, אפילו חלקית הוא רווח נקי. חשוב להסתכל על הימים שכן הנקנו ולא להתמקד בגיל בו הפסקנו להניק. אמרי לעצמך אני נתתי לתינוק שלי כך וכך חודשים/ימים של מזון מופלא שייתן לו התחלה טובה לחיים.

ותני לעצמך אות כבוד להנקה

כשאנחנו מוכנים לגמול, איך מתחילים?

על מנת לאפשר גם לאם וגם לתינוק להסתגל רגשית לתהליך הגמילה עדיף שהוא יהיה תהליך הדרגתי. לעיתים הדבר איננו אפשרי ויש צורך בגמילה פתאומית.

במקרה של הפסקת הנקה פתאומית אפשר לנקוט במספר צעדים על מנת למנוע ולהקל על גודש בשד הנובע מהפסקת ההנקה:

1. לרוקן מעט חלב מהשד במקלחת או מעל הכיור כדי להקל על תחושת המלאות, לא לרוקן את השד במשאבה כי ככל שאנו מרוקנים יותר חלב מהשד הוא מייצר יותר חלב והדבר יחמיר את הגודש.

2. להניח עלי כרוב שהיו מעט זמן במקרר על השד (לא על הפטמה, אפשר לעשות חור במרכז העלה כדי שיהיה קל להניח אותו סביב הפטמה). אפשר להכניס את עלי הכרוב לחזייה.

3. להניח קומפרסים קרים על השד (חיתול פאמפרס או האגיס שהורטב והיה כמה שעות במקפיא או חבילת אפונה קפואה יעשו את העבודה היטב). 

4. לשתות חליטה של תה מרווה או נענע הידועים כמייבשי חלב.

5. התרופות המיועדות לייבוש חלב מתאימות יותר לתקופת ההנקה המוקדמת ביותר או טרום תחילת ההנקה. התייעצי ברופא אם את במצב המתאים לייבוש החלב בעזרת תרופה.

 

תהליך הדרגתי של גמילה מתחיל בעצם ברגע שאנו מתחילים לשלב מוצקים או תמ"ל. לאורך הזמן נשלב יותר מזונות מוצקים בתפריט. הוויתור ההדרגתי על הנקות לאורך היום ימנע בעיות של גודש בשד. בתהליך הדרגתי של גמילה מורידים בכל פעם הנקה אחת לפי הנוחות של האם (לדוגמא הורדה של הנקה בלילה או במשך יום העבודה כשהתינוק בגן).

הצטרפי לניוזלטר להניק

Congrats! You’re subscribed

bottom of page