גזים וכאבי בטן בתינוקות
top of page

התמודדות עם גזים וכאבי בטן אצל תינוקות

Mother and Baby Exercising

הידעת? תינוקות מפליצים בין 13-21 פעמים ביום בממוצע! ברוב המקרים האוויר יצא החוצה מבלי לגרום לתינוק חוסר נוחות. הוא עלול להראות סימני מאמץ בזמן שהאוויר יוצא כמו למשל האדמה בפנים, בכי, התקפלות ותנועה מרובה. כל עוד התינוק חוזר להיות רגוע אחרי הנפיחה, אין ממה לדאוג.

מתי גזים הופכים לבעיה?

כאשר נראה שהתינוק סובל בחלק ניכר של היום, או איננו מצליח לפנות את האוויר בעצמו, יתכן שהגזים גורמים לו לחוסר נוחות מתמשך. חשוב לזכור שישנם הרבה גורמים שיכולים להביא לכך שתינוק בוכה, כשתינוקות בוכים הם מביאים את הרגליים לכיוון הבטן, מתקפלים ומאדימים ולכן הורים נוטים לחשוב שתמיד מדובר בכאב בטן, אך זוהי לא תמיד הבעיה ולכן חשוב לפנות למומחה במידה ותינוקכם סובל.

תופעות שעלולות לגרום לגזים ויש לטפל בהן תחילה כדי להפחית את הגזים

למשל: יתר חלב ורפלקס שחרור חלב חזק, אלרגיה לחלבון חלב פרה ולשון קשורה.

יכולות להיות גם תופעות שיכולת להיראות כמו גזים אך יש להן שורש אחר: ריפלוקס סמוי או גלוי, מזג של התינוק שיותר קשה להתמודד עמו (למשל תינוק אקטיבי מאוד מבחינה פיזית שזקוק לגירוי תנועתי רב, או תינוק עם רגישות תחושתית מוגברת שיש לו עודף גירויים). 

לעיתים מדובר בחוסר בתיאום הציפיות של ההורים לגבי דפוסים נורמאליים של תינוקות צעירים שנוטים להיות יותר עירניים בלילה ולהזדקק להרבה תנועה ומגע. תוכלו לקרוא עוד על צרכים של תינוקות בשלושת החודשים הראשונים לחיים כאן.   

אם תינוקכם סובל מגזים וכאבי בטן שגורמים לו לחוסר שקט, בכי או קושי בשינה, אתם מוזמנים לפנות אלי לייעוץ ממוקד

מה ההבדל בין קוליק לגזים?

גזים אינם גורמים לקוליק אך שתי התופעות יכילות להיות נוכחות באותו הזמן. קוליק הוא כאב בטן בתינוקות שגורם להם לבכות זמן ממושך. ההגדרה הראשונה משנות החמישים שתינוק בוכה במשך יותר משלוש שעות ביום יותר משלוש פעמים בשבוע במשך שלושה שבועות ויותר. אבל היום מתייחסים לזה קצת באופן רחב יותר ומדברים על תינוק מאוד חסר שקט במשך ימים רבים בגלל כאב הנובע ממערכת העיכול. תינוק עם קוליק צריך להיות במעקב של רופאת ילדים.

כיצד ניתן להקל על גזים?

בהאכלה בבקבוק, חשוב לדאוג להאכיל בצורה שדומה ככל הניתן לאופן שהנקה עובדת, גם אם התינוק לא יונק. האכלה, איטית, במנח זקוף יחסית עם הפסקות בהן עדיין מבצעים פעולת יניקה אך לא מקבלים מזון, זוהי הדרך הכי טבעית לתינוק לאכול והיא מתאימה יותר למערכת העיכול של תינוקות. אחרי האכלה בבקבוק חשוב להשקיע זמן בהוצאת "גרעפס" לתינוק. אם זה תינוק שסובל מאוד מכאבי בטן אז אחרי הנקה או בקבוק כדאי לחכות שיגיע גרעפס ואם לא הגיע לחכות חצי שעה אחרי האכלה במצב מאונך עם לחץ על הבטן. הסבר מפורט על כך תוכלו למצוא כאן בסרטון.

בהנקה

הנקה בתנוחות בהן הראש מעל הרגליים (תנוחות פיזיולוגיות, אנכיות), תעזור לחלב לרדת למטה במערכת העיכול בעוד האוויר יעלה למעלה. כך יהיה קל יותר לתינוק לשחרר את האוויר דרך הפה לאחר (או אפילו בזמן) ההנקה. כאשר התינוק נמצא במנח בטן לבטן בזמן ההנקה, יש לחץ עדין על הקיבה והוא יכול להוציא גזים יותר בקלות.

ישנם מקרים בהם לאמא יש עודף חלב או זרם חזק מאוד של חלב שיכול לגרום לגזים וריפלוקס אצל התינוק. ניתן להקל על תופעה זו על ידי ניהול הנקה שונה. על כך יש להתייעץ עם יועצת ההנקה.   

האם מזון שהאם המניקה אוכלת יכול לגרום לגזים לתינוק? 

התינוק נחשף למזון שאימו אוכלת ומגיע אל החלב דרך מערכת הדם שלה אחרי שעבר עיכול יסודי. רוב התינוקות אינם רגישים למזון כלשהו ובטח שלא למזונות שנהוג לחשוב שהם גורמים לגזים (כרוב, או תפוזים לדומא). 80% מהתינוקות שרגישים למזון כלשהו רגישים דווקא לחלב פרה. אם תינוק יונק סובל מגזים אפשר לעשות ניתוח של תזונת האם ולראות כיצד ניתן להקל עליו על ידי אלימינצייה של מזונות שסטטיסטית הרבה תינוקות רגישים אליהם. עוד על כך כאן בסרטון.

פינוי פעיל של גזים- דרכים להקלה

תוכלו לסייע לתינוק לפנות גזים ממערכת העיכול על ידי תנועות שמביאות את רגליו לכיוון הבטן (לדוגמא, תנועת אופניים ברגליים, קיפול הרגליים יחד אל הבטן) וכן הנעה של הרגליים מצד לצד.

עיסוי עדין של בטן התינוק בתנועות של גלים כלפי הרגליים (יד אחרי יד) יכול גם לעזור.

תנוחה שבה האגן גבוה מהראש יכולה לסייע בפינוי גזים. למשל שהתינוק שוכב על הגב להרים את רגליו מעלה לכמה שניות ורק אז לקפל אותן כלפי הבטן. כשהתינוק שוכב על הבטן עם הראש מופנה הצידה אפשר בעדינות להרים את האגן מעלה כך השהרגליים מתקפלות מחת לבטן והטוסיק מונף מעלה. 

תנועה היא מאוד יעילה בהקלה על כאבים אצל תינוקות, כאשר תינוקכם חסר נחת נסו להניע אותו בדרכים שונות כגון קפיצה עדינה על כדור פיזיו, טיול בעגלה, טיול במנשא, נענוע עדין מצד לצד. השתמשו בשיטת הרגעה מולטי סנסורית (למשל של דר' הארווי קארפ) שבה אתם גם מנענעים, גם משמיעים רעש חוזר על עצמו כגון שששש ששששש גם טופחים גם עוטפים (עיטוף בחיתול בד סביב הגוף לא הרגליים) וגם מאפשרים יניקה על מוצץ או ציצי.  

שאו את התינוק כך שאתם מפעילים לחץ עדין על בטנו, תנוחות כגון נמר על עץ בה הבטן של התינוק מונחת על האמה שלכם, וטפיחות על הישבן יכולות גם לעזור.

השכיבו את התינוק (בהשגחה בלבד) על צד שמאל כך שהקיבה נמשכת לצד זה. אפשר לעשות זאת על הידיים או בעריסה. 

עיסוי תינוקות יכול מאוד לסייע בהקלה על גזים וקוליק ובשיפור השינה של התינוק. 

חליטה של מאי לאם המניקה לצורך הקלה על גזים 

על שם מאי שנתנה לי את המתכון.

האמא המניקה שותה את החליטה 2-3 פעמים ביום כמו תה, הנה הפירוט:

לערבב יחד:

1/3 כף זרעי כמון 

1/3 כף זרעי שומר 

1/3 כף אניס (עדיף לא כוכב, אלא טחון רגיל) 

לחלוט יחדיו במים רותחים (בכוס תה/קנקן) 5-10 דק' המתנה ולשתות, רצוי פעמיים ביום. המרכיבים עוברים לתינוק דרך חלב האם

Newborn Baby

תכשירים להקלה על גזים

באופן כללי אני ממליצה להימנע מכל התכשירים להקלה אלא אם כן מדובר בנתינה מקומית במקרה של התכשירים הלא צמחיים או נתינה יסודית לאורך זמן לתינוק שמאוד סובל במקרה של התכשירים הצמחיים. התכשירים הצמחיים כגון ליקצ'יק וגרייפווטר לא עובדים אלא אם כן משתמשים בהם לאורך זמן ובאופן קבוע כי יש להם אפקט מצטבר. האפקט המטיב של צמחים שונים על מערכת העיכול הוא ידוע ויש הגיון בלסייע לתינוק שסובל מאוד בעזרת צמחים אלו. יש עדיפות לכך שהתינוק יקבל את החומרים הטובים הללו דרך חלב האם ושאמא תצרוך אותם למשל בתה.  

בייביזים וטיפטיפות סימיקול נועדו לטיפול מקומי וקצר טווח ויש להם מרכיב פעיל לא מבסיס צמחי.

ביוגאיה דווקא מומלצת לתינוקות שלא יונקים בכלל כדי שיוכלו לקבל את החיידקים הפרוביוטיים שהיו מקבלים דרך חלב האם. תהליכים רפואיים כמו לידה קיסרית ומתן פורמולה פוגעים בביוטיקה של המעי ויש חשיבות לשיקום המערכת הביוטית משום שרוב מערכת החיסון האנושית נמצאת בקיבה. לאמא מניקה אין סיבה לתת תוספת של ביוגאיה משום שהתכשיר מכיל חיידק אחד מתוך כ 600 חיידקים שיש לאמא מניקה בחלב שלה ועוברים לתינוק בכל הנקה.  בכל מקרה יש להתייעץ עם רופאת הילדים לפני שימוש בכל תכשיר. 

גרפווטר

מכיל: אניס שומר מנטה וגליצרין להסמכה. לא מכיל אלכוהול או סוכר.

הוראות שימוש: באופן קבוע 10-20 טיפות לפני הארוחה.

אישור משרד הבריאות: מוגדר כתוסף תזונה ויש לו אישורים מתאימים כתוסף תזונה.

בייביזים

מכיל: פפסין- אנזים לעיכול, חומצה ניקוטינית- וויטמין B, סודיום גליצרופספאט. מכיל אלכוהול.

הוראות שימוש: לא לשימוש ממושך או לעיתים קרובות.

נותנים לפני האוכל בכפית.

אישור משרד הבריאות: מוגדר כתוסף תזונה ויש לו אישורים מתאימים לכך. 

ביוגאיה

מכיל: שמן חמניות, שמן MCT, חיידקים פרו ביוטיים מסוג: לקטובציליוס רוטרי פרוטקטיס.

הוראות שימוש: טיפות על כפית או על פטמת האם.

רשיון משרד הבריאות: תוסף תזונה. שימוש מעל גיל חצי שנה.

ליקצ'יק

מכיל: תמצית ליקופודיום. תכשיר הומואופטי. לא מכיל תוספת סוכר, לא מכיל אלכוהול.

הוראות שימוש: טיפה אחת עד 3 על האצבע עד 10 פעמים ביום.

רשיון משרד הבריאות: תוסף תזונה.

7I3A6897מוקטן.jpg

תינוקך סובל מגזים? אני יכולה לעזור!

הרשמי לניוזלטר להניק

Congrats! You’re subscribed

bottom of page