התו הלבן בתי חולים בצפון | lehanik
top of page

בתי חולים בצפון

הלל יפה

tavTeken-04.png

בית החולים הלל יפה זכה לשלוש טיפות במדד ההנקה עם 18 מתוך 30 נקודות ניתן לראות את פירוט הנקודות כאן.

בבית החולים כ- 4,800 לידות בשנה.

יתרונות

תנאים נאותים ליולדות שהשתחררו ותינוקן לא שוחרר

בית החולים שם לנגד עיניו כערך את מניעת ההפרדה בין אם משוחררת לתינוקה המאושפז. בהלל יפה משתדלים שאף אם לא תלך לביתה כל עוד תינוקה מאושפז בתינוקייה. לשם כך דואגים עבורה לתנאי לינה נאותים כך שההנקה תוכל להמשיך באין מפריע. העניין מוגדר כמדיניות ולא תלוי ברצונם הטוב של אי אלו מאנשי הצוות.

טיפת חלב בבית החולים

הלל יפה היה בית החולים הראשון שפתח סניף טיפת חלב בתוך מחלקת היולדות שלו. יועצת ההנקה של המחלקה מעבירה מידע לאחות טיפת החלב עם שחרורה של היולדת וקבלתה בטיפת חלב. אחות טיפת חלב יכולה לקדם את הטיפול באתגרי ההנקה בסניפי טיפת החלב שבקהילה. ברגע שיש יולדת שזקוקה לכך קובעים לה תור ליועצת הנקה בתוך יומיים מהשחרור. רצף טיפולי בתחום ההנקה חשוב ביותר היות והזמן הוא משתנה קריטי בהתבססות ההנקה.

הכנה להנקה להריון בסיכון

בהלל יפה אחת לשבועיים לערך מגיעה יועצת הנקה מהפגייה למחלקת הריון בסיכון על מנת לערוך לנשים המאושפזות שם מפגש הכנה להנקה. הכנה להנקה חשובה במיוחד לנשים שבסיכון ללידת פג ויש חשיבות לכך שיכירו את יועצת ההנקה ומידע חשוב בתחום לפני הלידה.  

חסרונות

הכשרת רופאים בתחום ההנקה

בבית החולים הלל יפה אף רופא עדיין לא השתתף בקורס של איגוד הרופאים לרפואת הנקה. עדכון הידע של הרופאים, גניקולוגיים ורופאי ילדים, בתחום ההנקה הוא קריטי לקידום ההנקה בבית החולים ולמתן תמיכה מלאה ומקצועית ליולדת וליילוד.

שימוש בטכניקת SNS להאכלה בתמ"ל על השד

בבית החולים לא משתמשים בטכניקה זו שהיא חשובה בארגז הכלים של יועצת ההנקה על מנת להימנע משימוש בבקבוקים במידת האפשר. שימוש ב SNS יכול לסייע לנשים שתינוקן מתחבר לשד אך כמויות החלב שלהן לא תואמות יממה לבסס את ההנקה שלהן באופן יעיל. בנוסף השיטה מעצימה את האם ומקדמת את ההנקה.

צוות יועצות ההנקה

מכיוון שאין תקן ממשי לייעוץ הנקה בכל ימות השבוע אין הבטחה שתהיה יועצת בכל יום ואין יועצת בערבים. במידה ויש צורך מעבירים את יועצת ההנקה לשמש כאחות מופקדת ואז אין מי שתתן שירותי ייעוץ הנקה. חשוב שבבית החולים תהיה יועצת הנקה זמינה גם בבוקר וגם בערב ושלא יראו ביועצת ההנקה מחליפה זמינה לאחיות מופקדות. בשל כך חשוב שמשרד הבריאות ייתן עוד תקנים לבית החולים על מנת שלא יאלצו לעשות בחירות בין הצרכים הכה משמעותיים הללו- ייעוץ הנקה וסיעוד. 

בני ציון

tavTeken-01.png

בית החולים בני ציון לא היו מעוניינים לחשוף פרטים לגבי מערך ייעוץ ההנקה ואין מספיק מידע מסקר היולדות לגביהם. ילדת בבני ציון השנה? אנא עזרי לנו להכניס את בית החולים לדירוג ומלאי את הסקר

הלל יפה

המרכז הרפואי לגליל

המרכז הרפואי לגליל
tavTeken-01.png

בית החולים המרכז הרפואי לגליל לא היו מעוניינים לחשוף פרטים לגבי מערך ייעוץ ההנקה ואין מספיק מידע מסקר היולדות לגביהם. ילדת במרכז הרפואי לגליל השנה? אנא עזרי לנו להכניס את בית החולים לדירוג ומלאי את הסקר.

העמק

העמק
tavTeken-05.png

בית חולים העמק זכה לארבע מתוך חמש טיפות במדד ההנקה של התו הלבן עם 10 מתוך 15 נקודות. תוכלו לראות את פירוט הנקודות כאן. בית החולים דורג על פי סקר היולדות בלבד מכיוון שלא היו מעוניינים לחלוק מידע לגבי מערך ההנקה שלהם.

 

בבית חולים העמק כ 4,500 לידות בשנה.

 

יתרונות

תמיכה בהנקה בחדר הלידה

לבית חולים העמק נתונים טובים מאוד לגבי תמיכה בהנקה בחדר הלידה. כ 69% מהאימהות שענו על הסקר אשר תינוקן נולד בריא ובמועד העידו שהציעו להן סיוע בהנקה בחדר לידה. זהו נתן גבוה יחסית לבתי חולים אחרים. 75% העידו שהציעו להן להניח את תינוקן עליהן במגע עור לעור וכמעט 30% העידו שהציעו להן לסחוט את החלב הראשוני (קולוסטרום) מהשד בחדר הלידה, דבר אשר תורם להתבססות החלב והצלחת ההנקה.

 

זמן המתנה ליועצת וכמות זמן שיש ליועצת להשקיע

64% אחוז מהיולדות לא הרגישו שהיו צריכות לחכות זמן רב מרגע שביקשו לראות יועצת הנקה ועד שהיא הגיעה. כ 59% מהיולדות הרגישו שליועצת היה מספיק זמן לסייע להן. זה מעט טוב יותר מההנתונים הכללים של הסקר. כמות הזמן שיש ליועצת לתת לכל יולדת הוא לא עניין מובן מאליו וחלק גדול מהיולדות בסקר של כל בתי החולים (כ 50%) הרגישו שליועצת לא היה מספיק זמן עבורן.

שמירה על הרצף ההורי

75% מהאימהות שתינוקן לא נזקק להשגחה רפואית העידו שתינוקן לא בילה לילה בתינוקייה. זהו נתון יפה יחסית לבתי חולים אחרים. ללילה בתינוקייה יכולות להיות השפעות לא חיוביות על ההנקה.

 

חסרונות

ייעוץ הנקה

כמעט 30% מהיולדות בסקר העידו שכלל לא פגשו יועצת הנקה במהלך האשפוז שלהן. מתוך אלו שכן פגשו יועצת 34% אחוז לא היו מרוצות מהייעוץ שקיבלו ומתוכן כ 17% היו מאוד לא מרוצות. נראה שמערך ייעוץ ההנקה של בית חולים העמק לא מצליח לתת מענה לביקוש שיש לסיוע בהנקה.

סיוע בהנקה בלילה

30% מהיולדות בבית חולים העמק שענו על הסקר העידו שנזקקו לסיוע בהנקה בלילה ולא היה מי שיסייע להן. מכיוון שבכל בתי החולים בארץ אין תקן ייעודי לייעוץ הנקה בלילה, נתון זה מעיד על ההכשרה לייעוץ הנקה של אחיות מחלקת היילודים ומחלקת היולדות. נראה שבבית החולים העמק צריכים להשקיע יותר בהכשרת צוות האחיות לייעוץ הנקה. אם כי חשוב לציין שהיולדות שכן קיבלו ייעוץ מאחיות שאינן יועצות הנקה בבית חולים העמק היו יחסית מרוצות.   

זיו

tavTeken-04.png

בית החולים זיו זכה לשלוש טיפות מתוך חמש במדד ההנקה,עם 18 מתוך 30 נקודות תוכלו לראות את הפירוט של הניקוד כאן.

בבית החולים כ 2500 לידות בשנה

 

יתרונות

מערך הנקה בצמיחה

בשש שנים האחרונות עשה בית החולים קפיצה משמעותית בתחום התמיכה בהנקה ופניו לעתיד בעניין זה. צוות ההנקה תוגבר באופן משמעותי ויש יועצת הנקה אחת שאיננה אחות מופקדת בכל ימות השבוע בבוקר (המצב עדיין לא עמוד בסטנדרטים בינלאומיים, כמו בכל בתי החולים בישראל ועל זאת אחראי משרד הבריאות). ניתן לראות שנעשית עבודה והשקעה בתחום ההנקה.

אחוזים גבוהים של מתן חלב אם בפגייה

בבית החולים עושים מאמץ אילעי בתחום של מתן חלב אם לפגים וכ 90 אחוז מהפגים משתחררים כשהם בתזונה מלאה של חלב אם. הישג משמעותי בהחלט. בין שאר הדברים היפים שסייעו להגיע להישג זה הוא הנוהג לתת לאימהות הפגייה ערכה לשאיבת חלב חדשה מדי יום. כשישנם בתי חולים שלא מחלקים ערכות שאיבה בכלל, מאוד יפה לראות בית חולים שלא רק מחלק את ערכות ההנקה אלא מחדש אותן מדי יום על מנת לצמצם את הסיכון לזיהום.

טיפול באור לצהבת

בית החולים השקיע בציוד חדשני שמאפשר לכל תינוק בטיפול פוטותרפיה לעבור את הטיפול לצד אמו באפס הפרדה. המדיניות של בית החולים הוא להעדיף ולעודד שהטיפול ייעשה לצד האם ויאפשר הנקה מלאה ובכך מצטמצמת הפגיעה בהנקה שכרוכה לעיתים בטיפול פוטותרפיה.

 

חסרונות

צוות יועצות ההנקה

על אף שבית החולים משקיע בתגבור הצוות חשוב שתהיינה יועצות הנקה נוכחות גם בערבים על מנת לתת שירות מלא ליולדות בתחום ההנקה. משרד הבריאות הוא שאחראי להקצות עוד תקנים לעניין זה, כפי שעליו לעשות בכל בתי החולים.

 

מלווה ליולדת

בבית החולים מתאפשר ליווי בלילה רק של מלווה אישה. נשים רבות מעדיפות את נוכחות בן זוגן לצדן בלילה ויתקשו למצוא אישה שתלווה אותן. הליווי של האדם הקרוב ביותר ליולדת יכול מאוד לסייע בקידום ההנקה במיוחד במקרים בהם האם מתאוששת מניתוח או לא ניידת מסיבה אחרת. 

 

הנקה וסחיטת קולוסטרום בחדר הניתוח

סחיטת קולוסטרום והנקה במידת האפשר בסמוך ככל הניתן לניתוח קיסרי היא מאוד משמעותית עבור הצלחת ההנקה של נשים לאחר ניתוח קיסרי. יש משמעות רבה לכך שבית החולים ישים דגש על נוהל המאפשר הנקה וסחיטה בחדר ההתאוששות. גם אם קיימים אתגרים בעניין זה מבחינת מקום ומרחק יש להתגבר עליהם בגלל היתרונות הבריאותיים המשמעותיים של הנקה ו/או וסחיטת קולוסטרום בשעה הראשונה.

זיו

כרמל

tavTeken-05.png

בית החולים כרמל זכה לארבע טיפות במדד ההנקה, עם 23 מתוך 30 נקודות. תוכלו לראות את פירוט הניקוד כאן.

 

בבית החולים כ 4,800 לידות בשנה.

יתרונות

צוות יועצות ההנקה

בבית החולים יש כמות יחסית טובה של יועצות הנקה (עדיין לא עומדת בסטנדרטים בינלאומיים אך טובה מאוד יחסית לישראל). יש להם גם יועצת בכל הבקרים בשבוע וגם בפגייה כמה פעמים בשבוע וזאת בנוסף לכך ששליש מצוות בית היולדות הן יועצות הנקה.

יעוץ הנקה בשעות הלילה

מכיוון שלכרמל יועצות הנקה רבות, ברוב משמרות הלילה לפחות אחת האחיות שנמצאת היא יועצת הנקה ומתפנה בחלק גדול מזמנה אך ורק לייעוץ הנקה. ייעוץ ההנקה בלילה הוא נקודה כואבת בכל בתי החולים בארץ ומסקר היולדות של התו הלבן עלה שיולדות רבות הרגישו צורך בעזרה בלילה ולא קיבלו אותה. לכן זה נהדר שבבית החולים כרמל כן מצליחים לתת מענה לצורך הזה.

 

ריכוז הטיפול ואפס הפרדה

בחצי שנה האחרונה אוחדו מחלקת היילודים ומחלקת היולדות בבית החולים כרמל כך שאחות אחת מרכזת את הטיפול באם וביילוד יחד. המענה שניתן יכול לקחת בחשבון את הצרכים שלהם כדיאדה. בנוסף במהלך היום שוהים התינוקות אך ורק לצד אימם ולא בתינוקייה. סגירת התינוקייה בשעות היום רק להליכים רפואיים שלא ניתן לעשות לצד מיטת האם היא נקודה משמעותית בדרך לשיפור התמיכה בהנקה. כשהתינוקות לצד אימם בכל שעות היום ניתן לתת להן מענה עמוק ומקיף יותר בתחום ההנקה.

 

חסרונות

 

מיילדות יועצות הנקה

יש חשיבות לכך שיותר מיילדות יוכשרו דווקא בקורס על בסיסי של ייעוץ הנקה וזה צריך להיות הקורס בעדיפות ראשונה לעוסקות בתחום המיילדות. בכרמל לא ניתן להגיד ששליש מצוות המיילדות יועצות הנקה, אף על פי ששליש מהצוות ויותר במחלקת אם יילוד כן יועצות הנקה. 

כרמל

פוריה

פוריה
tavTeken-05.png

המרכז הרפואי פדה-פוריה זכה לארבע טיפות במדד ההנקה, עם 22 מתוך 30 נקודות. ניתן לראות את הפירוט כאן

 

במרכז הרפואי פדה-פוריה נולדו 3628 תינוקות בשנת 2019.

יתרונות

הנקה מיד לאחר ניתוחים קיסריים- קיסרי ידידותי

במרכז הרפואי פדה-פוריה רואים חשיבות בהנקה בשעתיים הראשונות שלאחר הלידה ומאפשרים הנקה מיד לאחר ניתוח קיסרי במידה והמצב הבריאותי של האם והיילוד מאפשר זאת.

 

הקמת מערך תמיכה בהנקה

במרכז הרפואי פדה-פוריה הוקם מערך תמיכה בהנקה הכולל יועצות הנקה. יועצות ההנקה עוסקות בייעוץ הנקה במשך לפחות 7 משמרות בשבוע, בד"כ בבוקר. בנוסף, מונתה מתאמת הנקה שתפקידה לקדם את מערך ההנקה. המרכז הרפואי החל לקבל תרומת חלב אם לתינוקות הזקוקים לכך דרך בנק החלב הלאומי.

 

שאיבת חלב אם

למרכז הרפואי מספר רב של משאבות יחסית למספר היולדות וניתן לקחתן לחדר היולדת. בנוסף, מחלקים ערכות לשאיבה ללא עלות.

 

לשון קשורה

במרכז הרפואי פדה-פוריה ניתן שירות יעוץ במסגרת היחידה לרפואת שיניים לילדים במחלקת פה ולסת וניתן לטפל בעת האשפוז במקרים של לשון קשורה כדי לאפשר הנקה יעילה. השירות לווה במחקר שהעלה תוצאות חיוביות בנוגע לשביעות רצון האימהות, הפחתת כאב משמעותית בהנקה ועליה טובה במשקל.

 

הכנה להנקה

הדרכת הכנה להנקה ע"י  יועצת הנקה מתקיימת במסגרת קורס הכנה ללידה במרכז הרפואי (ללא עלות נוספת).

במרכז הרפואי רואים חשיבות בהכנה להנקה מתוך הבנה שזהו הבסיס להצלחה בהנקה. בנוסף, כאשר יש חשש ללידת פג והיולדת כבר מאושפזת במחלקת הריון בסיכון, צוות רב תחומי, הכולל יועצת הנקה, מכין את היולדת להיבטים שונים הקשורים ללידת פג ובין השאר מדגישים את חשיבות שאיבת חלב אם עבור הפג.

 

חסרונות

טיפול אור באפס הפרדה

במרכז הרפואי פדה-פוריה לא ניתן לקחת את מנורות הפוטו לחדר היולדת. כאשר אם מופרדת מתינוקה לא מתאפשרת הנקה לפי דרישה מכיוון שהאם אינה רואה את הסימנים המוקדמים לרעב שהתינוק מראה. טיפול באור באפס הפרדה חשוב על מנת למנוע את הנזק הפוטנציאלי להנקה בטיפול אור לצהבת. טיפול באור לצד היולדת מאפשר לאם להיות עם תינוקה בכל זמן הטיפול ומוריד את רמת הלחץ שהאם נתונה בו.

 

צוות יועצות ההנקה

כיום היולדות מקבלות מענה ראשוני בערב ובלילה עד לבואה של היועצת בבוקר ע"י אחיות מחלקה. יש חשיבות לכך שתהיה יועצת הנקה נוכחת במשמרת ערב (ולמעשה גם במשמרת לילה אף שהדבר כמעט לא מתרחש בישראל) יולדות שיולדות בשעות הערב זקוקות לסיוע ראשוני בהנקה ממש כמו אלו שילדו ביום ויולדות הבוקר זקוקות להמשך סיוע.

רמב"ם

tavTeken-05.png

בית החולים רמב"ם זכה לארבע טיפות מתוך חמש במדד התמיכה בהנקה של התו הלבן עם 23 מתוך 30 נקודות. תוכלו לראות את פירוט הניקוד כאן.

בבית החולים רמב"ם כ 5,000 לידות בשנה.

יתרונות

ייעוץ הנקה בלילה

ברמב"ם מנסים לתת מענה לנקודה כואבת בתחום ייעוץ ההנקה בבתי חולים- העדר ייעוץ בלילה. במחלקת היולדות אין הבדל בין יום ולילה מבחינת הצורך בסיוע בהנקה. בלילה דווקא נדרש יותר סיוע בהנקה מכיוון שתינוקות עירניים יותר בלילה ובמיוחד בלילות הראשונים. ברמב"ם משתדלים שבכל לילה תהיה נוכחת יועצת הנקה, שהיא אמנם אחות מופקדת ולכן יש לה תפקידים נוספים אך עדיין היא מתפנה לסיוע בהנקה. זה צעד גדול בדרך לתמיכה בהנקה מסביב לשעון.

לומדה ארגונית בנושא הנקה

הצוות המטפל באגף היולדות נדרש לעשות לומדה בתחום ההנקה. כך יש ידע בסיסי בתחום זה לכל הבאים במגע עם היולדת.

הגשת תמ"ל מדוד להורים

ברמב"ם מקפידים למדוד את הפורמולה המוגשת להורים. במידה וזהו זמן ההאכלה של התינוק ישפכו לתוך הבקבוק את הכמות המדוייקת הנדרשת לתינוק וכך יגישו את המנה להורים. שיטה זו מונעת האכלת יתר וחוסר הבנה מצד ההורים לגבי הכמויות הנדרשות. במידה וההורים מבקשים פורמולה אך זמן ההאכלה של התינוק רחוק (ולכן לא ניתן לפתוח את הבקבוק שהפורמולה מגיעה בו המכיל כ 70 מ"ל) מסמנים את הכמות הנדרשת על גבי הבקבוק בעט.

 

חסרונות

פוטותרפיה לצד מיטת האם

ברמב"ם ניתן לקיים פוטו (טיפול באור לצהבת) לצד מיטת האם רק עם מיטת פוטו. זה יפה שזה ניתן בכלל אך יחד עם זאת חשוב שיאפשרו לעשות זאת גם עם מנורות פוטו מכיוון שמרמת בילירובין מסויימת חייבים להשתמש במנורות וכן לא תמיד יש מספיק מיטות פוטו לכל התינוקות שבטיפול אור.

מלווה ליולדת

כמו בבתי חולים רבים בארץ, גם ברמב"ם מאשרים רק למלווה אישה להישאר בלילה. הישארותו של מלווה או מלווה לפי בחירתה של היולדת לליווי ועזרה אחרי הלידה היא משמעותית מאוד להצלחת ההנקה, במיוחד בלידה ראשונה. ברגע שמאפשרים רק לאישה להישאר מביאים את היולדת למצב שהיא צריכה לבקש ממישהו שאיננו בן זוגה להישאר וזה לא תמיד מתאפשר (כמובן שיש מקרים בהם יש בת זוג ואז זה מסתדר נהדר, אך זה לא רוב המקרים). חשוב שבית החולים יאפשר למלווה להישאר ללא קשר למין ויספק תנאים נאותים להישארות המלווה (מיטה או ספה נפתחת למיטה). 

רמב"ם

הרשמי לניוזלטר להניק

Congrats! You’re subscribed

bottom of page